logo-print

Πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paypal για παραπλανητικές πρακτικές

Σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών από τη δημοφιλή εταιρεία online πληρωμών

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

25 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει στην Paypal η απόφασή της να εγγράφει συνδρομητές στην υπηρεσια Paypal Credit (παλαιότερα γνωστή με το όνομα Bill Me Later) χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Γραφείο Προστασίας των Οικονομικών των Καταναλωτών (Consumer Finance Protection Bureau - CFPB) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιδίκασε 15 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση τους πελάτες της PayPal, ενώ το ποσό των 10 εκατομμυρίων επιβλήθηκε ως πρόστιμο για την παράνομη συμπεριφορά της δημοφιλούς εταιρείας online πληρωμών.

«Πολλοί καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να εγγραφούν με ένα κανονικό λογαριασμό PayPal, ή να κάνουν μια online αγορά, υπέγραφαν ταυτόχρονα για ένα πιστωτικό προϊόν χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η Paypal παρέλειψε να δημοσιεύσει κάποιες πληρωμές σωστά, έχασε επιταγές και πραγματοποίησε λανθασμένους χειρισμούς κατά την επίλυση διαφορών αναφορικά με την τιμολόγηση ανάμεσα σε καταναλωτές και εμπόρους ή και την ίδια την εταιρεία», αναφέρει η ανακοίνωση του CFPB.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες πελάτες επηρεάστηκαν από την παράνομη συμπεριφορά της Paypal.

«Πολύ συχνά οι καταναλωτές δεν ανακαλύπτουν ότι το PayPal Credit χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος πληρωμής, μέχρι οι χρεώσεις και οι τόκοι να συσσωρευθούν και να αρχίσουν να λαμβάνουν κλήσεις από εταιρείες είσπραξης οφειλών», υπογραμμίζει το CFPB.

Πηγές με γνώση επί του θέματος ανέφεραν στο Business Insider ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην PayPal ήταν απίστευτα μικρό σε σύγκριση με πρόστιμα που επιβλήθηκαν παλαιότερα κατά τραπεζών για παρόμοιες διαφορές.

Το 2014, για παράδειγμα, η CFPB διέταξε την Bank of America να πληρώσει 772 εκατομμύρια δολάρια «για να διευθετήσει διαφορές αναφορικά με παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ και χρεώσεις που αφορούν πιστωτικές κάρτες».

Η Paypal από τη μεριά της, ισχυρίστηκε, μέσω της υπεύθυνης επικοινωνίας της, Amanda Miller, ότι παίρνει το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών πολύ σοβαρά και πως εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών που είναι χρηστικές αλλά και σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγή: businessinsider.com

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

send