logo-print

Η Νιγηρία ποινικοποίησε την κλειτοριδεκτομή

Ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη του φαινομένου στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Εκτιμάται ότι 125 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων

30/05/2015

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Νιγηρίας, Goodluck Jonathan, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα νόμο που ποινικοποιεί τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), μια πρακτική που υπολογίζεται πως έχουν υποστεί περισσότερες από 19,9 εκατομμύρια Νιγηριανές.

Η νομοθεσία-ορόσημο χαιρετίστηκε ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα επιδράσει θετικά και στις 27 ακόμα αφρικανικές χώρες που υποβάλλουν σημαντικούς πληθυσμούς γυναικών σε αυτή την πρακτική.

Περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε 29 χώρες, εκ των οποίων μόλις δύο δε βρίσκονται στην Αφρική, σύμφωνα με μελέτη της UNICEF.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, γνωστός και ως γυναικεία περιτομή ή κλειτοριδεκτομή, είναι μια διαδικασία κατά την οποία το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων είτε αφαιρείται είτε μεταβάλλεται χειρουργικά για μη ιατρικούς λόγους.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν τεκμηριωθεί οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία από τη διαδικασία αυτή, ενώ θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη της πρακτικής αυτής, η κλειτοριδεκτομή εμφανίζεται σε ποσοστά υψηλότερα του 95% σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα, το Τζιμπουτί και η Αίγυπτος. Στη Νιγηρία το ποσοστό αυτό ποικίλλει ανάμεσα σε περιοχές, υπολογίζεται όμως περίπου στο 27%.

Η χρονική στιγμή της απόφασης της Νιγηρίας να τεθεί εκτός νόμου η κλειτοριδεκτομή δεν είναι τυχαία.

Παρόλο που υπήρχαν έντονες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή για πάνω από μια δεκαετία, ο σχετικός νόμος υπεγράφη μόλις τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του Jonathan.

«Υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβληθεί όταν καταργούνται έθιμα που είναι ευρέως διαδεδομένα», δήλωσε ο διευθυντής του Αφρικανικού Κέντρου του Atlantic Council, Peter Pham.

Όσο σημαντικό κι αν είναι το βήμα αυτό, ακτιβιστές προειδοποιούν ότι δε θα αλλάξει τα υψηλά ποσοστά κλειτοριδεκτομών στη Νιγηρία - ή την υπόλοιπη ήπειρο – εν μία νυκτί.

«Ενώ οι νομικές εγγυήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη του φαινομένου της κλειτοριδεκτομής, δεν είναι αρκετές για να την εξαλείψουν», έγραψε σε σχόλιο της στην εφημερίδα Guardian η Stella Mukasa, διευθύντρια του τομέα του φύλου, της βίας και των δικαιωμάτων στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τις Γυναίκες.

«Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών απαιτεί επενδύσεις, όχι μόνο νόμους. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συμμετοχή της κοινωνίας, με σκοπό τη μεταβολή κοινωνικών προτύπων και την εξάλειψη του φαινομένου της κλειτοριδεκτομής», κατέληξε η Mukasa.

Με πληροφορίες από theguardian.com και ibtimes.com 

Φωτογραφία από flickr.com

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send