logo-print

Άρθρο 17 - Απόφαση ΕΕΤΤ 750/2/19.02.2015 - Υποχρεώσεις Καταχωρητών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2015

Κωδικοποιημένο
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι σχέσεις των Kαταχωρητών με τους αιτούντες και τους άλλους Καταχωρητές διέπονται από τις αρχές της καλής πίστης και των χρηστών ηθών και από το γενικότερο πνεύμα του παρόντος Κανονισμού, της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

2. Η επικοινωνία μεταξύ των καταχωρητών και του Μητρώου αναφορικά με πράξεις επί των ονομάτων χώρου γίνεται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής η οποία παρέχεται από το Μητρώο.

3. Η εφαρμογή παρέχει δυνατότητα ταυτοποίησης του Καταχωρητή και του Μητρώου και εξασφάλισης της μη αλλοίωσης των στοιχείων που ανταλλάσσονται μεταξύ Καταχωρητή και Μητρώου μέσω χρήσης κατάλληλων εφαρμογών και μεθόδων ασφαλείας.

4. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να ενεργοποιήσουν τη σύνδεσή τους στην ανωτέρω εφαρμογή μέσα σε διάστημα τριών (3) μηνών από την δημοσίευση των στοιχείων τους στο Μητρώο. Εάν δεν ενεργοποιηθεί η σύνδεση με το Μητρώο εντός τριών (3) μηνών η ΕΕΤΤ με Απόφασή της, χωρίς διεξαγωγή Ακρόασης, προβαίνει άμεσα σε διαγραφή του Καταχωρητή.

5. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΤΤ δύναται, χωρίς κλήση σε ακρόαση του ενδιαφερομένου, εφόσον περιέλθουν σε γνώση της επίσημα έγγραφα και στοιχεία σχετικά με την παύση δραστηριοτήτων των καταχωρητών, να προβεί αυτεπαγγέλτως άνευ άλλης ειδοποίησης στη διαγραφή του καταχωρητή από το Μητρώο Καταχωρητών. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους καταχωρούμενους μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έχουν δηλώσει για την διαγραφή του καταχωρητή τους.

6. Οι Καταχωρητές οφείλουν να ακολουθούν τα υποδείγματα των παραρτημάτων Ε έως και ΙΑ και τα παραρτήματα ΙΔ, ΙΖ και ΙΗ έως και Κ και ειδικά να απαιτούν από τους καταχωρούμενους να υποβάλουν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις που περιγράφονται σε αυτά με το περιεχόμενο που ορίζουν.

7. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να τηρούν αρχείο που περιέχει όλα τα έγγραφα (έντυπα ή ηλεκτρονικά) που κατατίθενται σε αυτούς από τους Kαταχωρούμενους, τις σχετικές αποδείξεις καταβολής τελών καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποστέλλεται από το Μητρώο ή την ΕΕΤΤ στον Καταχωρητή σχετικά με το αντίστοιχο Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr. Το αρχείο φυλάσσεται από τον Καταχωρητή για όλο το διάστημα που διαχειρίζεται το Όνομα Χώρου καθώς και για έξι μήνες μετά την λήξη του Ονόματος Χώρου, ή την μεταφορά του Ονόματος Χώρου σε άλλον Καταχωρητή. Η ΕΕΤΤ δύναται να απαιτήσει ανά πάσα στιγμή από τους Καταχωρητές οποιαδήποτε από τα έγγραφα τηρούν οι Καταχωρητές σχετικά με Ονόματα Χώρου με κατάληξη .gr. Οι Καταχωρητές μεταβιβάζουν τα αιτούμενα έγγραφα στην ΕΕΤΤ εντός εικοσιτεσσάρων (24) ωρών.

8. Το αρχείο του Καταχωρητή τηρείται, στην έκταση που αυτό είναι δυνατό και σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση κατάλληλα διαμορφωμένης βάσης δεδομένων. Ο Καταχωρητής υποχρεούται να εξάγει τα δεδομένα αυτά από τη βάση μετά από σχετικό αίτημα της ΕΕΤΤ και σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφοποίηση που θα καθορίζεται από την ΕΕΤΤ.

9. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες οι οποίες απαιτούνται σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, εντός των προθεσμιών οι οποίες τίθενται από τον παρόντα Κανονισμό. Οποιεσδήποτε προθεσμίες υποβολής δηλώσεων χρεώσιμων πράξεων στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, ξεκινούν με την καταβολή των νόμιμων τελών σύμφωνα με το Παράρτημα Δ από τον καταχωρούμενο προς τον Καταχωρητή.

10. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους Καταχωρούμενους / Φορείς για οποιαδήποτε πληροφορία τους κοινοποιήθηκε από το Μητρώο ή την EETT και αφορά το αντίστοιχο Όνομα Xώρου με κατάληξη .gr. Οι Καταχωρητές ειδοποιούν τους Φορείς για την λήξη των Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr το αργότερο δύο (2) μήνες πριν τη λήξη τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην Δήλωση Καταχώρησης.

11. Οι Καταχωρητές οφείλουν να διαθέτουν ενεργή ιστοσελίδα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και αναφορά στον Αριθμό Μητρώου που διαθέτουν από την καταχώρηση τους στο Μητρώο της ΕΕΤΤ καθώς και γραμμή εξυπηρέτησης καταναλωτών η οποία θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ.

12. Οι Καταχωρητές εξασφαλίζουν ότι διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς και επαρκή αριθμό προσωπικού το οποίο ασχολείται με την εξυπηρέτηση των καταχωρούμενων του και όταν ο καταχωρούμενος καλεί το τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης του Καταχωρητή δεν μένει σε υπερβολική αναμονή η οποία συνίσταται να μην ξεπερνά τα πέντε λεπτά.

13. Οι Καταχωρητές οφείλουν να μην υπερβαίνουν το όριο των τετρακοσίων (400) αιτημάτων καταχώρησης, για διαθέσιμα ή μη ονόματα χώρου, που υποβάλλουν στο σύστημα, στο διάστημα από 23:30 έως 01:00 UTC. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αφορά στο σύνολο των αιτημάτων καταχώρησης που μπορεί κάθε καταχωρητής να υποβάλλει και όχι σε αιτήματα καταχώρησης ανά όνομα χώρου. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, το Μητρώο δεν παραλαμβάνει το αίτημα καταχώρησης. Ο Καταχωρητής ενημερώνεται από το Μητρώο μόλις ξεπεραστεί το ανωτέρω όριο με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Καταχωρητής θα μπορεί εκ νέου να καταθέσει αιτήματα καταχώρησης για νέα ονόματα μετά τις 01:00 UTC. Όλες οι υπόλοιπες πράξεις (ανανεώσεις, ενεργοποιήσεις δεσμευμένων ονομάτων χώρου κ.λπ.) δεν επηρεάζονται και επιτρέπονται στον καταχωρητή. Ο ως άνω περιορισμός δύναται να αναπροσαρμοστεί μετά από Απόφαση του Πρόεδρου της ΕΕΤΤ («Πολιτική Ορθής Χρήσης των Συστημάτων του Μητρώου»).

14. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται, εφόσον τους ζητηθεί, να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό για την εξυπηρέτηση των Kαταχωρουμένων. Απαγορεύεται οι Καταχωρητές να εφαρμόζουν πρακτικές που εμποδίζουν τους Καταχωρούμενους να απευθύνονται ελεύθερα σε όποιον Καταχωρητή επιθυμούν ή να αντικαθιστούν τον Kαταχωρητή που χρησιμοποιούν.

15. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να αποδίδουν στην ΕΕΤΤ τα νόμιμα τέλη που ορίζονται από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με το Παράρτημα Δ του παρόντα Κανονισμού.

16. Για την πληρωμή των νόμιμων τελών, ο Καταχωρητής υποχρεούται να χρησιμοποιεί υποσύστημα του Μητρώου. Μέσω του συστήματος, το χρηματικό ποσό που καταβάλλει ο Καταχωρητής στην ΕΕΤΤ, μετατρέπεται και αντιστοιχίζεται σε χρεώσιμες κινήσεις (μονάδες). Το σύνολο των μονάδων αντιστοιχεί στο κατατεθέν ποσό βάσει του μαθηματικού τύπου [ακέραιες μονάδες = κατατεθέν ποσό / κόστος χρεώσιμης πράξης]. Τυχόν υπόλοιπο ποσό μένει αδιάθετο μέχρι την επόμενη κατάθεση του Καταχωρητή, οπότε και αθροίζεται με το νέο ποσό και εφαρμόζεται εκ νέου ο ανωτέρω μαθηματικός τύπος. Οι μονάδες που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χρεώσιμες πράξεις τις οποίες εκτελεί ο Καταχωρητής στο Μητρώο. Οι πράξεις που αντιστοιχούν στις μονάδες μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή, χωρίς χρονικό περιορισμό.

17. Οι μονάδες μειώνονται ανά χρεώσιμη πράξη. Ο Καταχωρητής έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει χρεώσιμες πράξεις στο Μητρώο έχοντας μηδενικές μονάδες για διάστημα 5 ημερολογιακών ημερών. Οι πράξεις αυτές υπολογίζονται ως αρνητικές μονάδες. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, διακόπτεται στον Καταχωρητή η δυνατότητα εκτέλεσης χρεώσιμων πράξεων στο Μητρώο, την επόμενη εργάσιμη ημέρα και σε ώρα η οποία ανακοινώνεται από το Μητρώο. Για την εκ νέου απόκτηση δικαιώματος εκτέλεσης χρεώσιμων πράξεων, ο Καταχωρητής οφείλει να καταβάλει στην ΕΕΤΤ χρηματικό πόσο ίσο με το σύνολο των αρνητικών μονάδων που έχει εκτελέσει και την δημιουργία μίας τουλάχιστον επιπλέον μονάδας.

18. Το διάστημα των πέντε ημερολογιακών ημερών δύναται να αναπροσαρμόζεται με Απόφαση της ΕΕΤΤ.

19. Η ΕΕΤΤ εκδίδει μηνιαίως προς τους Καταχωρητές λογαριασμό τελών, ο οποίος αναφέρεται στις χρησιμοποιηθείσες μονάδες και στις αρνητικές μονάδες που ενδεχομένως υπάρχουν στο σύστημα την περίοδο δημιουργίας του λογαριασμού τελών και όχι στο σύνολο του χρηματικού ποσού που έχει κατατεθεί από τον Καταχωρητή.

20. Στην περίπτωση πραγματοποίησης πράξεων με αρνητικές μονάδες και αφού παρέλθει το διάστημα που προβλέπεται στην παράγραφο 17 στο οποίο ο Καταχωρητής έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει χρεώσιμες πράξεις στο Μητρώο έχοντας μηδενικές μονάδες, ο Καταχωρητής υποχρεούται να καταβάλει άμεσα τα τέλη εντός είκοσι (20) ημερών. Σε κάθε περίπτωση, μετά την λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, χωρίς εξόφληση της υποχρέωσης του, η ΕΕΤΤ με έγγραφη ειδοποίησή της θέτει προθεσμία τριάντα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της έγγραφης ειδοποίησης για την εξόφλησή της οφειλής διαφορετικά προβαίνει με Απόφασή της σε οριστική διαγραφή του Καταχωρητή.

21. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να διαθέτουν και να μεριμνούν για την καλή λειτουργία δικών τους Εξυπηρετητών Ονομάτων (τουλάχιστον δύο) προς εξυπηρέτηση των Καταχωρουμένων, εφόσον οι Καταχωρούμενοι το επιθυμούν, καθώς και για τη δικτυακή σύνδεση αυτών των εξυπηρετητών με το Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου.

22. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με το Μητρώο τουλάχιστον με μία από τις διαθέσιμες από το Μητρώο μεθόδους προκειμένου να εξυπηρετούν τις δηλώσεις των Καταχωρουμένων. Οι μέθοδοι δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Μητρώου.

23. Οι Καταχωρητές υποχρεούνται να κοινοποιούν κατόπιν αιτήματος των καταχωρουμένων και μέσω εφαρμογής που παρέχεται από το Μητρώο, τα στοιχεία εκχώρησης Ονόματος Χώρου και κωδικούς εξουσιοδότησης στην δηλωθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση του καταχωρούμενου.

24. Ο Καταχωρητής δεν μπορεί να προβεί σε καμία πράξη επί Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του Φορέα του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr. Η συναίνεση πρέπει να έχει δοθεί με έγγραφο ή ηλεκτρονικό τρόπο και τηρείται στο αρχείο του Καταχωρητή.

25. Ο Καταχωρητής επιτρέπεται να είναι και Καταχωρούμενος μόνο αν τα Ονόματα Χώρου με κατάληξη .gr είναι για δική του χρήση. Σε κάθε περίπτωση ο Καταχωρητής δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, επιδιώκοντας την Εκχώρηση στον ίδιο αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr.

26. Οι Kαταχωρητές δεν αρνούνται, χωρίς εύλογη αιτία, την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του παρόντος Κανονισμού.

27. Οι Καταχωρητές επιτρέπουν στην ΕΕΤΤ ή/και σε πρόσωπα τα οποία υποδεικνύει κατά καιρούς η EETT, να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις τους και να ελέγχουν την τήρηση των υποχρεώσεων των Kαταχωρητών. Επίσης οι Καταχωρητές παρέχουν στην ΕΕΤΤ κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με την λειτουργία τους ως Καταχωρητές.

28. Οι Kαταχωρητές κατά την παροχή των υπηρεσιών τους πρέπει να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες συνάδουν με τον παρόντα Κανονισμό.

29. Οι Καταχωρητές οφείλουν να χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων του Μητρώου μόνον για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Κανονισμού. Περαιτέρω δε, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ορθή καταχώρηση των στοιχείων των Καταχωρουμένων στο Μητρώο, ενώ οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για την διόρθωση λανθασμένων καταχωρημένων στοιχείων επιβαρύνει τον Καταχωρητή.

30. Σε περίπτωση που ο Καταχωρητής επιθυμεί να παύσει να λειτουργεί ως τέτοιος τότε οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τουλάχιστο ενενήντα (90) εργάσιμες ημέρες πριν το Μητρώο, την ΕΕΤΤ και τους Καταχωρουμένους του, έτσι ώστε να μπορέσουν εγκαίρως να μεταφερθούν σε άλλο Καταχωρητή. Επίσης ο Καταχωρητής οφείλει να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη μεταφορά των Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr Η EETT δημοσιεύει προσηκόντως το γεγονός στην ιστοσελίδα της, καλεί όλους του Φορείς και Kαταχωρούμενους να επιλέξουν νέο Kαταχωρητή. Το αργότερο μετά την παρέλευση των ενενήντα ημερών απενεργοποιεί την πρόσβαση του Καταχωρητή στο Μητρώο και τον διαγράφει από την λίστα Καταχωρητών που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της.

31. O Καταχωρητής σε περίπτωση που τεθεί σε εκκαθάριση ή νόμιμη διαχείριση ή κηρυχθεί σε πτώχευση οφείλει να δηλώσει άμεσα παύση λειτουργίας στην ΕΕΤΤ προσκομίζοντας σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. H EETT δημοσιεύει προσηκόντως το γεγονός στην ιστοσελίδα της, καλεί όλους του Φορείς και Kαταχωρούμενους να επιλέξουν νέο Kαταχωρητή, απενεργοποιεί την πρόσβαση του Καταχωρητή στο Μητρώο και τον διαγράφει από την λίστα Καταχωρητών που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της.

32. Στις περιπτώσεις των παρ. 30 και 31 του παρόντος άρθρου με την διαγραφή του Καταχωρητή και την απενεργοποίηση του εάν οι Καταχωρούμενοι δεν μεριμνήσουν για την μεταφορά Ονομάτων Χώρου σε άλλον Καταχωρητή τα ονόματα εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι την λήξη τους αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη επ’ αυτών.

33. Στην περίπτωση που ένας Καταχωρητής Ονομάτων Χώρου λειτουργεί και ως Πάροχος υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP), οι Λύτες (Resolvers) στο δίκτυο πρόσβασης δεν πρέπει να είναι Αρμόδιοι Εξυπηρετητές Ονομάτων (Authoritative Domain Name Server) για άλλα αρχεία ζώνης Ονομάτων Χώρου, με εξαίρεση τα Ονόματα Χώρου στα οποία ο ίδιος ο Πάροχος υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP) είναι Φορέας/δικαιούχος.

34. Κατόπιν εκδόσεως σχετικής αποφάσεως της ΕΕΤΤ, δύναται να επιτραπεί στους Καταχωρητές να γνωστοποιούν σε τρίτους στοιχεία καταχώρησης φορέων Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr που είναι νομικά πρόσωπα.

35. Περιοριστικά, για την περίπτωση λάθους υποβολής στοιχείων καταχωρούμενου από τον Καταχωρητή, επιτρέπεται η διόρθωσή τους μετά την εκχώρηση του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr με δήλωση μεταβολής επωνυμίας/ονοματεπώνυμου. Στην περίπτωση υποβολής τέτοιας δήλωσης ο Καταχωρητής υποχρεούται να ενημερώσει προηγουμένως τον φορέα του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr. Η πράξη είναι χρεώσιμη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό για τις δηλώσεις μεταβολής επωνυμίας/ονομεταπώνυμου.

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23