logo-print

Άρθρο 19 - Απόφαση ΕΕΤΤ 750/2/19.02.2015 - Υποχρεώσεις Μητρώου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2015

Κωδικοποιημένο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

1. Ο Φορέας που διαχειρίζεται το Μητρώο ενεργεί με βάση το συμπεφωνημένο και εγκεκριμένο από την ΕΕΤΤ πλαίσιο και σύμφωνα με τις αρχές της μη διάκρισης, της διασφάλισης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

2. Το Μητρώο ενημερώνει τον Καταχωρούμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία είχε δηλωθεί στην δήλωσή του, αναφορικά με το εάν:

α. η Δήλωση Καταχώρησης είναι ανυπόστατη ή το Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr έχει εκχωρηθεί,

β. η Δήλωση Μεταβίβασης Ονόματος Χώρου με κατάληξη ,gr είναι ανυπόστατη ή έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο,

γ. η Δήλωση Μεταβολής Επωνυμίας / Ονοματεπώνυμου του Φορέα Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

δ. η Δήλωση Ενεργοποίησης δεσμευμένου Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

ε. η Δήλωση Ανανέωσης Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

στ. η Δήλωση Διαγραφής Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

ζ. η Δήλωση Αλλαγής Καταχωρητή Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

η. η Δήλωση Ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Αυξημένης Ασφάλειας (.GR Registry Lock) για Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

θ. η Δήλωση Απενεργοποίησης της Υπηρεσίας Αυξημένης Ασφάλειας (.GR Registry Lock) για Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr καταχωρήθηκε στο Μητρώο,

ι. πραγματοποιήθηκε χρήση της Υπηρεσίας Αυξημένης Ασφάλειας (.GR Registry Lock) για Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr

3. Ενημέρωση δεν πραγματοποιείται για δηλώσεις καταχώρησης που έχουν απορριφθεί χωρίς πρωτοκόλληση σύμφωνα με τις παρ. 11 και 14 του άρθρου 7.

 

4. Το Μητρώο ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί προσωρινά ή οριστικά τα Ονόματα Χώρου με κατάληξη .gr, όποτε και όπως προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό και κατά τον τρόπο που κατά καιρούς προβλέπεται από την EETT.

5. Το Μητρώο τηρεί αρχείο Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr, όπου περιέχονται στοιχεία σχετικά με την ενεργοποίηση/εκχώρηση Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr, όπως η χρονική σειρά των δηλώσεων Καταχώρησης, η ταυτότητα των Καταχωρούμενων/Φορέων, ο χρόνος της εκχώρησης ή στοιχεία σχετικά με άλλες πράξεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό, όπως επίσης στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του Καταχωρητή που μεσολάβησε για την πράξη.

Το αρχείο του Μητρώου τηρείται τουλάχιστον σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση κατάλληλα διαμορφωμένης βάσης δεδομένων. Ο φορέας που διαχειρίζεται το Μητρώο υποχρεούται να εξάγει τα δεδομένα αυτά από τη βάση μετά από σχετικό αίτημα της ΕΕΤΤ και σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή που θα καθορίζεται από την ΕΕΤΤ.

6. Το αρχείο του Μητρώου διατίθεται, από τον φορέα που το διαχειρίζεται, σε μορφή on-line έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανά πάσα στιγμή πρόσβαση της ΕΕΤΤ σε αυτό. Τα μέσα της πρόσβασης συμφωνούνται από κοινού μεταξύ του φορέα που διαχειρίζεται το Μητρώο και της ΕΕΤΤ.

7. Το Μητρώο αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία, διαχείριση και τεχνική υποστήριξη των απαραίτητων Εξυπηρετητών Ονομάτων (name servers) για το .gr είτε αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του συστήματος έτσι ώστε να εγγυάται την ικανοποίηση όλων των μελλοντικών αναγκών του χώρου .gr ή οιουδήποτε άλλου χώρου ήθελε δοθεί στο Ελληνικό Κράτος.

8. Ο φορέας που διαχειρίζεται το Μητρώο υποχρεούται να εξάγει τα δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία ζώνης του πρωτεύοντος Εξυπηρετητή Ονομάτων για το χώρο .gr μετά από σχετικό αίτημα της ΕΕΤΤ και σε κατάλληλη ηλεκτρονική μορφή που θα καθορίζεται από την ΕΕΤΤ.

9. Το Μητρώο αναλαμβάνει τη δημιουργία, διαχείριση και λειτουργία διαδικτυακού τόπου προκειμένου να πληροφορούνται οι χρήστες του Διαδικτύου για τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα Ονόματα Χώρου με κατάληξη .gr, και να είναι διαθέσιμη στους χρήστες του Διαδικτύου υπηρεσία δημόσιας αναζήτησης Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr.

10. Το Μητρώο δύναται να παρέχει σε κάθε Καταχωρούμενο/Φορέα Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr στοιχεία καταχώρησης αυτού, σύμφωνα με την βάση δεδομένων του Μητρώου, ως αυτά έχουν την συγκε- κριμένη χρονική στιγμή που αιτείται την γνωστοποίηση τους, με την εισαγωγή του κωδικού εξουσιοδότησης του συγκεκριμένου Ονόματος Χώρου στο Μητρώο. Η δυνατότητα παροχής των ανωτέρω στοιχείων καταχώρησης στον Φορέα / Καταχωρούμενο του Ονόματος δύναται να δοθεί σε κάθε Καταχωρητή για ονόματα χώρου με κατάληξη .gr που διαχειρίζεται ο ίδιος κατόπιν εκδόσεως σχετικής Απόφασης της ΕΕΤΤ.

11. Το Μητρώο δεν δρα ως Καταχωρητής, εκτός εάν άλλως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό. Η ΕΕΤΤ διατηρεί το δικαίωμα να εκτελεί στο Μητρώο πράξεις που αφορούν στις υποχρεωτικές αλλαγές επωνυμίας/ ονοματεπώνυμου ή μεταβιβάσεις ή διαγραφές ή προσωρινές απενεργοποιήσεις/απαγορεύσεις και προκύπτουν από την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης δικαστηρίου, διαιτητικής αρχής ή της ίδιας της ΕΕΤΤ. Για την πραγματοποίηση αυτών των πράξεων η ΕΕΤΤ δύναται να απαιτεί από τους φορείς την καταβολή των τελών που τους αντιστοιχούν.

12. H EETT μπορεί να τηρεί η ίδια το Μητρώο, ή να αναθέσει την τήρησή του, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, σε άλλο Φορέα.

13. Το Μητρώο δύναται να διακόψει άμεσα την πρόσβαση οποιουδήποτε Καταχωρητή δημιουργεί προβλήματα στα συστήματα και στις υπηρεσίες του Μητρώου (περιπτώσεις κατάχρησης υπηρεσίας Whois, DoS / DDoS, κατάχρησης πόρων του Μητρώου, λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr, Code Injections, και σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων και υπηρεσιών του Μητρώου).

14. Το Μητρώο δύναται να θέτει περιορισμούς στον αριθμό των παράλληλων συνδέσεων ανά Καταχωρητή, στον αριθμό των πράξεων μέσω Extensible Provisioning Protocol (EPP) και εν γένει σε οποιαδήποτε παράμετρο του συστήματος με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του.

15. Σε περίπτωση που η τήρηση του Μητρώου ανατεθεί από την EETT σε Φορέα, το σύνολο των δεδομένων τα οποία τηρούνται από το Μητρώο, θα ανήκουν στην EETT στην οποία και θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή όποτε η EETT τυχόν τα απαιτήσει και πάντως σε κάθε περίπτωση μετά τη λήξη της αναθέσεως τήρησης του Μητρώου από την EETT στο συγκεκριμένο Φορέα, για οποιοδήποτε λόγο και αν αυτή επέλθει.

16. Το Μητρώο δύναται να παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες ασφάλειας στους Φορείς Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr.

17. Η οποιαδήποτε προσωρινή διακοπή πρόσβασης των Καταχωρητών στο Μητρώο για λόγους που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων του Μητρώου, τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ή την κατάχρηση του δικαιώματος πρόσβασης από την πλευρά του Καταχωρητή δεν δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης Καταχωρητή για ζημίες, θετικές ή αποθετικές.

18. Η πρόσβαση των Καταχωρητών στο Μητρώο δεν είναι εγγυημένη για όλη την διάρκεια του 24ώρου αλλά υπόκειται σε τεχνικούς περιορισμούς που ενδέχεται να δημιουργούν καθυστερήσεις και διακοπές, όπως οι δικτυακές επιθέσεις και οι διακοπές δικτύου.

Ανώνυμες Εταιρίες
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send