logo-print

Άρθρο 20 - Απόφαση ΕΕΤΤ 750/2/19.02.2015 - Υπηρεσία Αυξημένης Ασφάλειας Ονομάτων Χώρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/03/2015

Κωδικοποιημένο
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Με την αρχική ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Αυξημένης Ασφάλειας Ονόματος Χώρου (και τυχόν ενεργοποιημένων δεσμευμένων μορφών του), μεταβολές των στοιχείων του ή άλλες πράξεις (μεταβολή ή/και διαγραφή θυγατρικών εξυπηρετητών του, αλλαγή εγγραφών DS της τεχνολογίας DNSSEC, μεταβίβαση χρήσης / μεταβολή επωνυμίας του Φορέα, μεταβολή στοιχείων του Φορέα, ενεργοποίηση δεσμευμένης μορφής Ονόματος Χώρου, διαγραφή Ονόματος Χώρου ή ενεργοποιημένης δεσμευμένης μορφής του) απαγορεύονται.

Οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον καταχωρητή αποκλειστικά σε συνεργασία με τον Φορέα του Ονόματος Χώρου, και μόνο μετά από επικοινωνία του καταχωρητή με το Μητρώο. Η επικοινωνία φορέα, καταχωρητή και Μητρώου επαληθεύεται με συνδυαστική χρήση αλφαριθμητικών κλειδιών που αποστέλλονται από το Μητρώο ξεχωριστά προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Φορέας του Ονόματος Χώρου οφείλει πριν την αρχική ενεργοποίηση της υπηρεσίας .GR Registry lock να έχει επιβεβαιώσει, σε συνεργασία με τον καταχωρητή του, τα δηλωμένα στοιχεία του στο Μητρώο, ιδίως την δηλωμένη ηλεκτρονική διεύθυνσή του (e-mail).

Ειδικότερα, εφόσον υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί κάποια από τις αποκλεισμένες ενέργειες, ο καταχωρητής του Ονόματος Χώρου οφείλει να υποβάλει σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα στο σύστημα του Μητρώου. Ακολούθως, το Μητρώο αποστέλλει δύο (2) ξεχωριστούς κωδικούς προς: α) τον Φορέα του Ονόματος Χώρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας του ή όπως άλλως οριστεί και β) προς τον καταχωρητή του Ονόματος Χώρου. Για την έγκριση του αιτήματος ο καταχωρητής επικοινωνεί με το προσωπικό του Μητρώου.

Η επικοινωνία καταχωρητή – Μητρώου απαιτεί την προηγούμενη γνωστοποίηση από τον φορέα του Ονόματος Χώρου προς τον καταχωρητή, του κωδικού που έχει λάβει και που επιτρέπει την έγκριση της μεταβολής της κατάστασης του Ονόματος Χώρου ή / και των σχετιζόμενων αντικειμένων (πρόσωπο επαφής του Φορέα, θυγατρικοί εξυπηρετητές ονοματοδοσίας του ονόματος). Ο κωδικός αυτός συνδυάζεται με τον αντίστοιχο κωδικό που λαμβάνει ο καταχωρητής για την συγκεκριμένη πράξη. Η επικοινωνία εκτελείται με προκαθορισμένη μέθοδο και αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου το όνομα χώρου ή/και τα σχετιζόμενα με αυτό αντικείμενα να τεθούν σε κατάσταση που επιτρέπει τις μεταβολές των στοιχείων τους, για το χρονικό διάστημα που θα ζητηθεί (παράθυρο αλλαγών). Η επικοινωνία με το Μητρώο για τη δημιουργία παραθύρου αλλαγών πραγματοποιείται αποκλειστικά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μητρώου, αλλά οι μεταβολές των στοιχείων του Ονόματος Χώρου μπορούν να γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ο Φορέας και ο Καταχωρητής οφείλουν να μεριμνούν για την έγκαιρη υποβολή αιτημάτων ενεργοποίησης και χρήσης της υπηρεσίας. Οι μεταβολές των στοιχείων του Ονόματος Χώρου εκτελούνται εντός του παραθύρου αλλαγών με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται στα προηγούμενα άρθρα του παρόντος.

Το μέγιστο επιτρεπτό παράθυρο αλλαγών είναι διάρκειας 24 ωρών. Κάθε παράθυρο αλλαγών λήγει με την παρέλευση του χρόνου που έχει ορίσει ο φορέας ή με ηλεκτρονικό αίτημα του φορέα πριν την προκαθορισμένη λήξη του. Για πιο εκτεταμένα χρονικά διαστήματα αλλαγών είναι εφικτή η προσωρινή απενεργοποίηση της υπηρεσίας .GR Registry Lock. Για την επανενεργοποίησή της εντός του διαστήματος ισχύος της δεν απαιτείται η καταβολή τέλους.

Η διάρκεια ισχύος της υπηρεσίας ορίζεται σε δύο (2) έτη από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ενεργοποίησής της ή έως την λήξη του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του συγκεκριμένου Ονόματος Χώρου, εάν αυτή προηγείται. Για την αδιάκοπη λειτουργία της υπηρεσίας, η υπηρεσία ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν άλλως δηλωθεί κατά την αρχική δήλωση ενεργοποίησής της. Η ανωτέρω επιλογή μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε κατά την περίοδο χρήσης της υπηρεσίας. Η ενεργοποίηση καθώς και η ανανέωση της διάρκειας ισχύος της υπηρεσίας αποτελούν χρεώσιμες πράξεις χωρίς δυνατότητα ανάκλησής τους. Η χρέωση του Φορέα για την υπηρεσία γίνεται εφάπαξ κατά την ενεργοποίηση / ανανέωσή της και η χρήση της δεν υπόκειται σε επιπλέον χρεώσεις.

Η αλλαγή καταχωρητή και η ανανέωση Ονόματος Χώρου δεν περιλαμβάνονται στις πράξεις που απαγορεύονται κατά την διάρκεια χρήσης της υπηρεσίας.

Η Δήλωση ενεργοποίησης, η Δήλωση απενεργοποίησης και η Δήλωση χρήσης της υπηρεσίας αυξημένης ασφάλειας υποβάλλονται από τον Φορέα του Ονόματος Χώρου στον καταχωρητή του, σύμφωνα με τα Παραρτήματα ΙΗ, ΙΘ και Κ αντίστοιχα.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send