logo-print

Την απλούστευση των διαδικασιών πρόσβασης στα ευρωπαϊκά ταμεία προωθεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βελτίωσει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη αποκτούν πρόσβαση, επενδύουν και διαχειρίζονται τα κονδύλια της Ένωσης

10/06/2015

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την απλούστευση της διαδικασίας πρόσβασης στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά ταμείαανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της πρωτοβουλίας της Κομισιόν είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους δικαιούχους που αποκτούν πρόσβαση στα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία Κεφαλαίων: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Η ομάδα που θα συσταθεί θα εκτιμά και θα παρακολουθεί ανεξάρτητα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων απλούστευσης της πρόσβασης και της χρήσης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες της Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Siim Kallas, θα είναι ο πρόεδρος αυτής της ομάδας, οι δραστηριότητες της οποίας έχει προγραμματιστεί να έχουν ορίζοντα τριετίας.

Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους καλύτερους διαθέσιμους εμπειρογνώμονες του τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στις εξής πέντε προτεραιότητες:

1. Διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Αντιμετώπιση του φαινομένου τους Goldplating, όπου επιπλέον απαιτήσεις ή διοικητικά βάρη προστίθενται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

3. Απλούστευση των μεθόδων επιστροφής των δαπανών.

4. Αύξηση της χρήσης των online διαδικασιών, όπως η "e-συνοχή» στα έργα που χρηματοδοτούνται με κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής (Cohesion Policy).

5. Ανάλυση του τρόπου εφαρμογής των προωθούμενων και διαχειριζόμενων από τις τοπικές κοινότητες έργων.

Επιπλέον, η ομάδα θα πρέπει να κάνει συστάσεις αναφορικά με τη βελτίωση της εφαρμογής των μέτρων απλούστευσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send