logo-print

Οδηγίες για τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ (Κομισιόν)

Κατευθυντήριες γραμμές στους υπαλλήλους εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών φορέων που ασχολούνται με κονδύλια της ΕΕ

14/02/2018

16/02/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τους υπαλλήλους εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών φορέων που ασχολούνται με κονδύλια της ΕΕ να εξασφαλίζουν αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

«Το να βοηθούμε τα κράτη μέλη να διοργανώνουν άρτιες διαδικασίες υποβολής προσφορών σχετικά με επενδύσεις της ΕΕ συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από σφάλματα και στη μέγιστη αξιοποίηση του κάθε ευρώ που δαπανά η ΕΕ προς άμεσο όφελος των πολιτών», δήλωσε η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Κορίνα Κρέτσου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που θα είναι σύντομα διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες, καλύπτουν τη διαδικασία από το Α ως το Ω, από την προετοιμασία και τη δημοσίευση των προσκλήσεων μέχρι την επιλογή και την αξιολόγηση των προσφορών, καθώς και την εφαρμογή της σύμβασης.

Ως εκ τούτου, μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες και σε πεδία ανεξάρτητα από τα ταμεία της ΕΕ.

Σε κάθε στάδιο, οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν συμβουλές προς αποφυγήν λαθών, ορθές πρακτικές αλλά και χρήσιμους συνδέσμους και υποδείγματα.

Εξηγούν, επίσης, τρόπους ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις του 2014, όπως, για παράδειγμα, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες επιγραμμικές διαδικασίες προς διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής νέων κριτηρίων στην απόφαση ανάθεσης ώστε να επιλέγουν κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις και καινοτόμα, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) χορηγούν πάνω από 450 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία της ΕΕ κατά την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020, το ήμισυ των οποίων επενδύονται μέσω δημόσιων συμβάσεων.

Ενημερωτικό γράφημα σχετικά με την καθοδήγηση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πράττει η Επιτροπή για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται και επενδύουν τα κονδύλια της ΕΕ διατίθενται διαδικτυακά.

Πηγή: ec.europa.eu
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send