logo-print

TTIP: Αναβλήθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία για την Εμπορική Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αναβολή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τροπολογιών που κατατέθηκαν. Τι σημαίνει όμως αυτό και ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

11/06/2015

16/11/2017

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εξαιτίας της πληθώρας των τροπολογιών που κατατέθηκαν, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, αποφάσισε την Τρίτη να επιστρέψει την έκθεση του ΕΚ στην επιτροπή Εμπορίου για περαιτέρω συζήτηση. Το επόμενο πρωί, αναβλήθηκε και η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει για το ίδιο θέμα, για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η απόφαση για επιστροφή της έκθεσης στην επιτροπή έγινε με βάση το άρθρο 175 του Κανονισμού Διαδικασιών, του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΚ.

Με αυτό τον κανόνα, όταν κατατίθενται περισσότερες από 50 τροπολογίες για ψηφοφορίες κατά τμήματα ή ξεχωριστές ψηφοφορίες, τότε μπορεί η έκθεση μπορεί να επιστραφεί στην αρμόδια επιτροπή. Σε αυτή την περίπτωση οι τροπολογίες που κατατέθηκαν ήταν περισσότερες από 100.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και εισηγητής της έκθεσης Bernd Lange (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε μετά την απόφαση της Τρίτης, ότι "Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να κερδίσουμε μια σταθερή πλειοψηφία. Χρειαζόμαστε ευρεία πλειοψηφία για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στου διαπραγματευτές της Εμπορικής Συμφωνίας".

Η συζήτηση στην ολομέλεια μετατίθεται για άλλη ημερομηνία

Το πρωί της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν (183 ψήφοι υπέρ, 181 κατά 37 αποχές) και αποφάσισαν, μετά από έντονη συζήτηση, να αναβάλουν και τη συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη στην ολομέλεια, για την Εμπορική Συμφωνία.

Δεν είναι η πρώτη φορά...

Που μια έκθεση επιστρέφεται στην αρμόδια επιτροπή, μετά από χρήση του άρθρου 175. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της μεταρρύθμισης της κοινής αγροτικής πολιτικής, το άρθρο επικαλέστηκε για να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν και θα ψηφίσουν για όλες τις τροπολογίες ή όχι.

Ο ρόλος του ΕΚ στην Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Εκπρόσωπος της ΕΕ σε όλες τις συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ΕΚ δεν παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ καμία συμφωνία χωρίς την έγκρισή του. Το ΕΚ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την συμφωνία, δεν μπορεί όμως να κάνει τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο.

Έτσι, το ΕΚ με την πρότασή του στέλνει μήνυμα για το τι θεωρεί ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει η τελική συμφωνία.

Επόμενα βήματα

Η Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, εγγράφηκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, η οποία πρέπει τώρα να αποφασίσει αν οι τροπολογίες και τα αιτήματα για ξεχωριστές ψηφοφορίες θα πρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι στις 15 και 16 Ιουνίου.

Πηγή: europarl.europa.eu

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ