logo-print

Εγκρίθηκαν από την Ευρωβουλή οι συστάσεις προς τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία TTIP

Προστασία των προτύπων της ΕΕ, πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ και νέος μηχανισμός επίλυσης διαφορών

09/07/2015

16/11/2017

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις προς τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP) με 436 ψήφους υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές.

Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να δίνει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά δεν θα πρέπει να υπονομεύει τα πρότυπα της ΕΕ, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στις συστάσεις προς τους διαπραγματευτές για το εμπόριο της ΕΕ, οι οποίες ψηφίστηκαν την Τετάρτη.

Για τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών μεταξύ επενδυτή - κράτους, τα ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια που προβλέπονταν από το Σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή - Κράτους (ISDS) θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο δικαστικό σύστημα, που θα διευθύνεται από δημόσια διορισμένους δικαστές και το οποίο θα υπόκειται σε κανόνες ελέγχου και διαφάνειας, προσθέτουν.

Ο 10ος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΠΑ για την ΤΤΙΡ έχει προγραμματιστεί για τις 13- 17 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες .

Υπενθυμίζεται ότι μια συμφωνία ΤΤΙΡ, μετά την επίτευξή της από την ΕΕ και τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο europarl.europa.eu

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,