logo-print

Η Ουγγαρία αναστέλλει επ' αόριστον τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ»

24/06/2015

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ουγγαρία αποφάσισε να αναστείλει τους κανόνες ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους οποίους η χώρα είναι υποχρεωμένη πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έχουν ταξιδέψει μέσω αυτής σε άλλα κράτη - μέλη.

Οι κανόνες παροχής ασύλου, γνωστοί και ως συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, συντάχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 1990 και προβλέπουν ότι οι άνθρωποι που αιτούνται άσυλο καταφύγιο, πρέπει να το πράττουν στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισέρχονται.

«Το σύστημα ασύλου της Ουγγαρίας είναι υπερφορτωμένο, το πιο επιβαρυμένο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που πλήττονται από την παράνομη μετανάστευση», ανέφερε Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 60.000 μετανάστες έχουν περάσει στη παράνομα στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την Ουγγρική κυβέρνηση.

Αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να παρέχει άμεσα εξηγήσεις για την απόφασή της να μη δέχεται πίσω πρόσφυγες από άλλα κράτη - μέλη, κατά παράβαση των κανόνων της Ένωσης.

Η Βουδαπέστη επικαλέστηκε «τεχνικούς λόγους» για την επ' αόριστον αναστολή των διατάξεων της συνθήκης.

«Δεδομένου ότι οι κανόνες του Δουβλίνου δεν προβλέπουν την αναστολή των μεταφορών από τα κράτη μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία την παροχή άμεσων διευκρινήσεων σχετικά με τη φύση και την έκταση της τεχνικής βλάβης, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πριν από μία εβδομάδα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χτίσει ένα φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία για να ανακόψουν τη ροή των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η αναστολή του κανονισμού του Δουβλίνου επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες που συνορεύουν με την Ουγγαρία, όπως η Αυστρία, η οποία έχει σταματήσει τις αιτήσεις για άσυλο, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις άλλες χώρες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να απορροφηθούν τα κύματα των προσφύγων στην ήπειρο.

Πηγή: reuters.com

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
send