logo-print

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο Γιούνκερ για την ανάκαμψη της οικονομίας

25/06/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση με ψηφοφορία την Τετάρτη στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων.

Το ΕΚ τροποποίησε τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου, πέτυχε αυξημένη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ταμείου και ενίσχυσε τη δημοκρατική εποπτεία της λειτουργίας του.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές. Η ψηφοφορία σηματοδοτεί το τέλος μιας ταχείας νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευση του ΕΚ για το σχέδιο.

Προστασία των προϋπολογισμών για τα δίκτυα και την έρευνα

Το Κοινοβούλιο επεδίωξε να βελτιώσει τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου που θα προσφέρει εγγυήσεις, τους κανόνες διακυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις λειτουργίας του και τη δημοκρατική λογοδοσία. Αναλυτικότερα το ΕΚ πέτυχε τα εξής:

  • μείωσε τις προτεινόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς του ερευνητικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 και του χρηματοδοτικού μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF - για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων) κατά 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και το CEF , δύο από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης των εγγυήσεων για το εν λόγω σχέδιο, θα συνεισφέρουν 2,2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό, τι είχε αρχικώς προταθεί

  • διασφάλισε ότι το 1 δισ. ευρώ που διασώθηκε από τους προϋπολογισμούς των δύο προγραμμάτων θα καλυφθεί από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015

  • εξασφάλισε το δικαίωμα να εγκρίνει τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου επενδύσεων

  • εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση

  • ζήτησε να υπάρξει κατάρτιση μιας σειράς κριτηρίων επιλογής των έργων και μιας λίστας με τους στόχους του κάθε έργου προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα είναι σύμφωνα με τις γενικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να συμβουλευθείτε το ενημερωτικό σημείωμα (στα αγγλικά) εδώ.

Πολιτειολογία
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send