logo-print

Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την παράταση της τραπεζικής αργίας

Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου οι τράπεζες, ποιες συναλλαγές επιτρέπονται. Σενάρια για πλαφόν σε μετρητά που παίρνουν μαζί τους όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό

09/07/2015

16/11/2017

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ η υπουργική απόφαση (Γ.Δ.Ο.Π.0000945ΕΞ 2015/Χ.Π. 2261) για την παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28/6 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και παρατάθηκε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται εκ νέου έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015.

Παράλληλα, η απόφαση ορίζει ότι από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α΄ 65), δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:

α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.

γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους δικαιούχους τακτικών επιδομάτων λόγω ανεργίας ή επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων ή βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων, που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειοληπτικές μηχανές (ΑΤΜ).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν την επιβολή πλαφόν έως 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, αναφορικά με τα ποσά που μπορούν να μεταφέρουν οι Έλληνες πολίτες σε μετρητά στα ταξίδια προς στο εξωτερικό.

Μία τέτοια ρύθμιση, ωστόσο, είναι νομικά προβληματική, και ως εκ τούτου δεν περιελήφθη τελικώς στη νέα υπουργική απόφαση.

Την υπουργική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send