logo-print

Καταδίκη 17χρονου Φινλανδού για 50.000 περιπτώσεις hacking

Ο έφηβος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024

Ένοχος για 50.700 διακεκριμένες περιπτώσεις παράνομης πρόσβασης σε συστήματα υπολογιστών, κρίθηκε ένας 17χρονος Φινλανδός.

Ο Julius Kivimaki εμπλέκεται, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, σε μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων υψηλού προφίλ, ανάμεσα στις οποίες εναντίον του Πανεπιστημίου του Harvard και του MIT, καθώς και σε «πειρατεία» λογαριασμών e-mail, αποκλεισμό ιστοσελίδων και κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών.

Στο «πλούσιο βιογραφικό» του Kivimaki, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός Botnet με χιλιάδες υπολογιστές, τους οποίους «μόλυνε» εκμεταλλευόμενος ένα κενό ασφαλείας στο πρόγραμμα ColdFusion της Adobe.

Παρά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων του, ο νεαρός Φινλανδός δεν έχει φυλακιστεί.

Αντ 'αυτού, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Espoo καταδίκασε τον έφηβο Kivimaki, γνωστό με το ψευδώνυμο Zeekill, σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Παράλληλα, κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, ενώ διατάχθηκε να καταβάλει το ποσό 6.588 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τα περιουσιακά στοιχεία που προήλθαν από τις εγκληματικές του δραστηριότητες.

Ο δικαστής Wilhelm Norrmann σημείωσε ότι ο Kivimaki ήταν μόλις 15 και 16 ετών όταν προχώρησε στην τέλεση των πράξεων αυτών.

«Το δικαστήριο έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας του κατηγορουμένου, την ικανότητα του να κατανοήσει τη σημασία των εγκλημάτων του, καθώς και το γεγονός ότι είχε φυλακιστεί για περίπου ένα μήνα κατά τη διάρκεια της προδικαστικής έρευνας», δήλωσε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών.

Από την άλλη, σύμβουλος της Europol και άλλων υπηρεσιών σε θέματα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Αν και είμαι βέβαιος ότι τα δικαστήρια έλαβαν υπόψιν όλες τις περιστάσεις, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα ως προς το αν η ποινή αυτή θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους άλλους hackers», δήλωσε ο σύμβουλος Alan Woodward.

Πηγή: bbc.com

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ