logo-print

ΗΠΑ: Καμία προστασία προσωπικών δεδομένων σε κλήσεις που πραγματοποιούνται κατά λάθος

Εάν κάποιος πραγματοποιήσει μία κλήση κατά λάθος - πατώντας δηλαδή κουμπιά έχοντας το κινητό στην τσέπη του - δεν καλύπτεται από το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, στην περίπτωση που εκείνος που καλέσει κρυφακούσει ευαίσθητες πληροφορίες

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε δικαστήριο στις ΗΠΑ αναφορικά με όσους είναι επιρρεπείς στο να πραγματοποιούν κατά λάθος κλήσεις με το κινητό τους τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Cincinnati του Ohio, έκρινε χθες ότι εάν κάποιος πραγματοποιήσει μία κλήση κατά λάθος - πατώντας δηλαδή κουμπιά έχοντας το κινητό στην τσέπη του - δεν καλύπτεται από το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, στην περίπτωση που εκείνος που καλέσει κρυφακούσει ευαίσθητες πληροφορίες.

Η υπόθεση αφορούσε την Carol Spaw, βοηθό του Διευθύνοντος Συμβούλου του Διεθνούς Αεροδρομίου του Cinicinnati, την οποία κάλεσε κατά λάθος ο James Huff, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του αεροδρομίου.

Η Spaw άκουσε τον Huff να μιλάει στην γυναίκα του αναφορικά με την απόλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου (σ.σ. για 91 λεπτά), και στη συνέχεια ανέφερε ό,τι άκουσε σε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Huff στη συνέχεια μήνυσε τη Spaw, κατηγορώντας την για παράνομη παρέμβαση σε ηλεκτρονικές ή προφορικές επικοινωνίες εκ προθέσεως.

Το περιφερειακό δικαστήριο δικαίωσε πρωτόδικα την Spaw, όμως ο Huff άσκησε έφεση.

Ο Δικαστής Danny Boggs παρομοίασε την κατά λάθος κλήση με το να αφήνει κανείς τα παράθυρά στο σπίτι του ανοιχτά, αναφέροντας πως ο νόμος δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον περαστικό να κοιτάξει μέσα στο σπίτι.

Απαντώντας, μάλιστα, στο επιχείρημα του Huff ότι η απόφαση θα σήμαινε πως η ιδιωτική ζωή των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα βρίσκονταν σε κίνδυνο, ο δικαστής ανέφερε ότι «ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί εν γνώσει του μια συσκευή που είναι ικανή να εκθέσει τις συνομιλίες σε τρίτους, και δεν λαμβάνει απλές προφυλάξεις για να αποτραπεί μια τέτοια έκθεση, όπως το να κλειδώσει το κινητό του, δεν μπορεί να έχει εύλογη προσδοκία για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής».

Η υπόθεση βέβαια δεν τελείωσε ακόμη, καθώς θα αναπεμφθεί στα τοπικά δικαστήρια, προκειμένου να αποφασίσουν για το αν η Spaw ευθύνεται για κατασκοπεία εις βάρος της συζύγου του Huff, η οποία δεν συμμετείχε στην κλήση, όμως τα λεγόμενά της, καταγράφηκαν επίσης από το βοηθό.

Πηγή: thenextweb.com

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ