logo-print

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες σε όλα τα γήπεδα από φέτος

Υποχρεωτική από το 2016 η κάρτα φιλάθλου, πρόσβαση στα κεντρικά αρχεία από την ΕΛΑΣ, αυστηρές ρυθμίσεις για τις φθορές στα καθίσματα

24/08/2015

16/11/2017

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με κοινές υπουργικές αποφάσεις που συνυπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Πανούσης, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής, καθορίζονται οι όροι εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης των ονομαστικών/αριθμημένων εισιτηρίων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας

Η εφαρμογή του συστήματος εποπτείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 229158/12878/1281/237 θα ξεκινήσει από τις 31-8-15.

Οι χώροι που θα εποπτεύονται με ηλεκτρονικά συστήματα είναι: ο αγωνιστικός χώρος, οι κερκίδες, οι διάδρομοι των αποδυτηρίων, ο αμέσως εξωτερικά περιβάλλων χώρος, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως βοηθητικά γήπεδα, χώροι αναψυχής κ.ά.), οι εγγύς της αθλητικής εγκατάστασης χώροι προσέγγισης των θεατών προς την αθλητική εγκατάσταση και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Όλα τα σήματα από τους εικονολήπτες θα μεταφέρονται σε κλειστό κέντρο ελέγχου, που θα βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο των κερκίδων, ώστε να έχει άμεση οπτική επαφή με τον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες, ενώ πρόσβαση σε αυτό θα έχουν εξουσιοδοτημένα άτομα της ελληνικής αστυνομίας.

Η χρήση, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997.

Παράλληλα, τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία του συστήματος γνωστοποιούνται ύστερα από αίτηση, από την ελληνική Αστυνομία στη Διαρκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ), καθόσον είναι απαραίτητο για την άσκηση του έργου της.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση εισιτηρίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 229157/12877/1280/236 θα ξεκινήσει επίσης από τις 31-8-15.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος, περιλαμβανομένων των διεθνών και φιλικών αγώνων, στους οποίους μετέχουν Α.Α.Ε ή Τ.Α.Α., τα εισιτήρια εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα και ονομαστικά.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις προμήθειας εισιτηρίων από αλλοδαπές ομάδες, οι ονομαστικές προσκλήσεις και οι αγώνες πρωταθλημάτων νέων.

Παράλληλα, από 01/9/2015 τίθεται σε ισχύ κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στο οποίο συνδέονται υποχρεωτικά τα επιμέρους συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το οποίο θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των φιλάθλων που αγοράζουν εισιτήρια αγώνων.

Έως 31 Οκτωβρίου του 2015 καθίστανται υποχρεωτική η τοποθέτηση και λειτουργία των μεταλλικών κατασκευών ελέγχου μεμονωμένης εισόδου φιλάθλων (τουρνικέ).

Επιπλέον, από 1/1/16 εφαρμόζεται και η κάρτα φιλάθλου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για κάθε φίλαθλο.

Για την απόκτηση κάρτας φιλάθλου απαιτούνται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), τα οποία θα τηρούνται σε ένα Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, η οποία θα τηρείται από τη διοργανώτρια αρχή και στην οποία θα έχει πρόσβαση η ελληνική αστυνομία.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της ΚΥΑ είναι πως υπόχρεοι προς αποζημίωση για τις προκαλούμενες από τους κατόχους ονομαστικού/αριθμημένου εισιτηρίου υλικές φθορές των καθισμάτων τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των αθλητικών συναντήσεων, είναι:

α) οι νόμιμοι κάτοχοι του ονομαστικού εισιτηρίου, ανεξαρτήτως εάν τη θέση κατέχει άλλος μη νόμιμος κάτοχος του ως άνω εισιτηρίου, εκτός από περιπτώσεις κλοπής ή μεταβίβασης (με τους όρους της ΚΥΑ).

β) οι διαγωνιζόμενες Α.Α.Ε ή Τ.Α.Α. των οποίων είναι οπαδοί.

Οι ανωτέρω ευθύνονται εις ολόκληρον οι δε Α.Α.Ε. και Τ.Α.Α. διατηρούν το δικαίωμα της αναγωγής εις βάρος των υπαιτίων οπαδών τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων (ηλεκτρονικού εισιτηρίου και καμερών) εξαιρείται η Football League για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016.

Διαβάστε την ΚΥΑ για το ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων εδώ και την ΚΥΑ για το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας εδώ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

send