logo-print

Το Twitter μπλόκαρε ιστοσελίδες με αρχεία από σβησμένα tweets πολιτικών

Όταν το δικαίωμα στη λήθη συγκρούεται με τη διαφάνεια στον πολιτικό λόγο

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Ένα δίκτυο ιστοσελίδων αφιερωμένο στην αρχειοθέτηση των διαγραμμένων tweets από τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο αποφάσισε να κλείσει το Twitter.

Το δίκτυο, γνωστό ως Politwoops, αποτελούσε πηγή πολιτικής ενημέρωσης για πολλούς δημοσιογράφους, ενώ βρισκόταν υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Open State Foundation (OSF), το οποίο ανέφερε ότι το Twitter ανέστειλε την πρόσβαση τους στο API (Application programming interface) του την περασμένη Παρασκευή.

Την ελληνική εκδοχή του Politwoops μπορείτε να δείτε εδώ.

Το Twitter φέρεται να ενημέρωσε την OSF για την απόφασή του, τονίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «εσωτερικών διαβουλεύσεων και εξέτασης ενός αριθμού παραγόντων» και πως δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και τους άλλους χρήστες του.

Με βάση άλλωστε τους όρους χρήσης του Twitter για τους developers, υπάρχει υποχρέωση διαγραφής περιεχομένου που το ίδιο το Twitter αναφέρει πως έχει διαγραφεί και δεν εμφανίζεται πλέον στην πλατφόρμα του.

«Η διαγραφή ενός tweet αποτελεί έκφραση της φωνής του χρήστη», ισχυρίστηκε το Twitter, το οποίο βάσισε την απόφασή του και στην έννοια του δικαιώματος στη λήθη.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Open State Foundation, Arjan El Fassed υποστηρίζει πως οτιδήποτε λένε οι πολιτικοί δημόσια θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε.

Σύμφωνα δε με τον τον Jules Mattsson, υπεύθυνο του Politwoops στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν οι πολιτικοί μπορούν να διαγράφουν οτιδήποτε λένε στο διαδίκτυο τόσο απλά, τότε το διαδίκτυο μετατρέπεται σε εργαλείο μονόδρομης επικοινωνίας εκ μέρους τους.

Παράλληλα με το Politwoops, το Twitter Μπλόκαρε την πρόσβαση στο API του και στο Diplotwoops, δίκτυο ιστοσελίδων που εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό με το Pollitwoops αλλά για διπλωμάτες.

Η απόφαση του Twitter επηρεάζει τα παρακλάδια του Politwoops σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα, η Τυνησία, η Τουρκία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ νωρίτερα φέτος είχε κλείσει και το τμήμα των Politwoops στις ΗΠΑ.

Πηγή: theverge.com

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send