logo-print

«Σηκώνει το γάντι» και απειλεί με πρόστιμα τη Google η γαλλική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων

Ως «θέμα αρχής» η Google διαφωνεί με την ιδέα ότι μια εθνική αρχή προστασίας δεδομένων θα καθορίζει σε ποιες ιστοσελίδες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες ανά τον κόσμο

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Google αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα της γαλλικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων (CNIL) για αφαίρεση ορισμένων αποτελεσμάτων από τη μηχανή αναζήτησής της σε παγκόσμιο επίπεδο και η γαλλική αρχή προειδοποιεί πλέον με πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της CNIL απέρριψε την ανεπίσημη έφεση της Google, καλώντας τη να συμμορφωθεί άμεσα με τα αιτήματά της, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους μέχρι 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Guardian, με βάση το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, το πρόστιμο ενδέχεται να οριστεί στο 2-5% του ετήσιου τζίρου της Google σε παγκόσμιο επίπεδο, ήτοι 1-2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για το «δικαίωμα στη λήθη» το Μάιο του 2014, η Google υπολογίζεται πως έχει επεξεργαστεί περισσότερες από 320.000 αιτήσεις για αφαίρεση αποτελεσμάτων, εκ των οποίων ενέκρινε περίπου το 40%.

Η γαλλική αρχή, ωστόσο, ζήτησε από τη Google να εφαρμόσει τις αιτήσεις του «δικαιώματος στην λήθη» σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που αφαιρείτε από το google.fr να αφαιρείται και από google.com, google.gr κ.ο.κ.

Η Google από την πλευρά της αναφέρει ότι εφάρμοσε «προσεκτικά και διεξοδικά» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε όλες τις ευρωπαϊκές ιστοσελίδες της, αλλά ως «θέμα αρχής» διαφωνεί με την ιδέα ότι μια εθνική αρχή προστασίας δεδομένων θα καθορίζει σε ποιες ιστοσελίδες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες ανά τον κόσμο.

Πηγή: bbc.com

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send