logo-print

Επέκταση του δικαιώματος στη λήθη ζητούν από τη Google οι γαλλικές αρχές

Όταν τα στοιχεία ενός χρήστη διαγράφονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google σε μία ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να διαγράφονται και από τις αναζητήσεις του google.com

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δεκαπέντε ημέρες έχει στη διάθεσή της η Google προκειμένου να συμμορφωθεί με το αίτημα της γαλλικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων (Commission nationale de l'informatique et des libertés, εν συντομία CNIL) να επεκτείνει το «δικαίωμα στη λήθη» σε όλες τις εκδοχές της μηχανής αναζήτησής της.

Με βάση την περίφημη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να ζητούν πλέον από την Google να διαγράψει κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτούς από τα αποτελέσματα αναζητήσεών της.

Ωστόσο, το σύστημα διαγραφής δεδομένων αφαιρεί μόνο τις πληροφορίες από αναζητήσεις που γίνονται μέσω ευρωπαϊκών ιστοτόπων της Google (δηλαδή, google.fr, google.gr, google.de, κ.ο.κ.).

Με άλλα λόγια, εάν ένας Έλληνας αιτηθεί και πετύχει τη διαγραφή ορισμένων στοιχείων από την αναζήτηση στο google.gr, τα ίδια στοιχεία παραμένουν προσβάσιμα εάν κάποιος κάνει την ίδια αναζήτηση μέσω του google.com.

Η γαλλική αρχή CNIL προειδοποίησε τη Google πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί εντός της προθεσμίας.

Απαντώντας, η Google ανέφερε ότι εργάζεται σκληρά για να επιτύχει τη σωστή ισορροπία στην εφαρμογή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συνεργαζόμενη στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων.

«Η απόφαση επικεντρώθηκε σε υπηρεσίες που απευθύνονται σε Ευρωπαίους χρήστες, και αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθούμε όσον αφορά τη συμμόρφωση με αυτήν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η CNIL ανέφερε ότι έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες για περιπτώσεις που η Google αρνήθηκε τη διαγραφή στοιχείων από όλες τις εκδοχές της μηχανής αναζήτησής της, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αιτήματα θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτά.

Αν και υπολογίζεται πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των αναζητήσεων στην Ευρώπη πραγματοποιείται μέσω του google.com και όχι μέσω των τοπικών, η άρνηση αυτή της Google ήταν και ο λόγος που οδήγησε τη CNIL στο να σκληρύνει τη στάση της.

Πηγή: bbc.com

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send