logo-print

Πρώτη δικαστική νίκη για τρανς τρόφιμο φυλακών στις ΗΠΑ

29/09/2015

29/01/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Πολιτειολογία

Μια τρανς γυναίκα, τρόφιμος φυλακής στο Maryland, κέρδισε δικαστική διαμάχη με την εφαρμογή για πρώτη φορά ενός νόμου στις ΗΠΑ, που στοχεύει στην εξάλειψη των βιασμών στις φυλακές.

Η γυναίκα υποστήριξε πως το σωφρονιστικό προσωπικό της απευθυνόταν χρησιμοποιώντας το ουδέτερο γένος ή το όνομα κάποιου ζώου, ενώ την προέτρεπαν να αυτοκτονήσει.

Η Sandy κρατήθηκε σε απομόνωση από τις υπόλοιπες τρόφιμους για 66 μέρες, ενώ μια σωφρονιστική υπάλληλος της έλεγε να αυτοκτονήσει και ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει γυναίκα σαν αυτή.

Ο Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου υποστήριξε πως η διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος δε φρόντισε ώστε να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους υπαλλήλους, ως προς την ορθή αντιμετώπιση των τρανς τροφίμων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναφορά, οι φύλακες δημιούργησαν ένα εχθρικό περιβάλλον για την γυναίκα, καθ' όλη τη διάρκεια της διαμονής της στη φυλακή.

Η απόφαση του Δικαστηρίου υποχρεώνει το σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος των ΗΠΑ να υιοθετήσει ξεκάθαρες πολιτικές προστασίας και αντιμετώπισης των τρανς τροφίμων, ειδικά όσον αφορά την έρευνα, την στέγαση και την αλληλεπίδραση με τρανς άτομα. Επιπλέον, η απόφαση επιβάλει την υποχρεωτική εκπαίδευση του σωφρονιστικού προσωπικού για αυτά τα ζητήματα.

Τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε όλο τον κόσμο, αλλά φαίνεται πως γίνονται σταδιακά βήματα παγκοσμίως για την βελτίωση της κατάστασης.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ashton Carter, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγνώριση της δυνατότητας στα τρανς άτομα να υπηρετήσουν στον Αμερικανικό στρατό.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο η Ιρλανδία πέρασε νόμο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των ενήλικων ατόμων με αποκλειστικό κριτήριο τον αυτοπροσδιορισμό.

Έγινε έτσι η τρίτη Ευρωπαϊκή χώρα που προέβη σε μια τόσο προοδευτική ρύθμιση, ενώ η Μάλτα θεωρείται πως έχει το πιο προοδευτικό νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Τον Νοέμβριο του 2014, ένα εφετείο της Μαλαισίας ακύρωσε έναν αντί-crossdressing νόμο, έπειτα από αίτηση τριών τρανς γυναικών. Τον Μάιο του 2013 to Εφετείο του Hong Kong απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματικός ένας νόμος που απαγορεύει σε μια τρανς γυναίκα να παντρευτεί τον σύντροφό της ενώ τον Μάρτιο του 2013 οι Καναδοί νομοθέτες ενέκριναν νομοσχέδιο, το οποίο θα καθιστούσε παράνομες τις διακρίσεις κατά τρανς ατόμων.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, και ενώ οι καταγραφές τρανσφοβικών επιθέσεων είναι συχνές, φαίνεται πως πρέπει να διανυθεί αρκετός δρόμος προς την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας.

Παρόλο που την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε η δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παράλληλα με την Επιτροπή για την νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών, φαίνεται πως το “πάγωμα” της ψήφισης του νέου συμφώνου συμβίωσης τον Ιούλιο επέφερε και αναστολή της ανακοίνωσης του πορίσματος της επιτροπής για την ταυτότητα φύλου.

Την περασμένη Πέμπτη, όμως, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καταδικάζοντας σε δεκαεπτά μήνες φυλάκιση δυο δράστες για ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας.

Πηγή: jurist.org

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ