logo-print

Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των διεμφυλικών ατόμων

27/04/2015

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στην υιοθέτηση ψηφίσματος για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των διεμφυλικών (transgender) ατόμων προχώρησε πριν λίγες μέρες η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να καταργήσουν τις νομικές προϋποθέσεις της στείρωσης και άλλων μορφών υποχρεωτικής ιατρικής περίθαλψης που αφορούν στη διαδικασία αλλαγής ονόματος και φύλου.

Τα κράτη μέλη προτρέπονται μάλιστα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν μια τρίτη επιλογή φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσους το ζητούν.

Κάνοντας με μεγάλη πλειοψηφία δεκτές τις προτάσεις τις εισηγήτριας Deborah Schembri (Μάλτα), η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αλλαγή φύλου, όπως η ορμονική θεραπεία, η εγχείρηση και η ψυχολογική υποστήριξη, εύκολα προσβάσιμες στα διεμφυλικά άτομα.

Παράλληλα, στο ψήφισμα τονίζεται η ανάγκη αποφυγής στιγματισμού των ατόμων αυτών, και δη των ανηλίκων, ως “ψυχικά ασθενών”.

Τέλος, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, ενώ ζητείται η καθιέρωση ρητής νομοθετικής πρόβλεψης για την προστασία από διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου.

Δείτε το κείμενο του ψηφίσματος εδώ.

Πηγή: assembly.coe.int

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send