logo-print

Δεν παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας η υπηρεσία Google Books

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Υόρκης απέρριψε την Παρασκευή την αγωγή ενός σωματείου συγγραφέων εναντίον της Google για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από την πλατφόρμα Google Books.

Το τριμελές Εφετείο της 2ης Περιφέρειας αποφάσισε ομόφωνα ότι η σάρωση (scanning) εκατομμυρίων βιβλίων από το Google Books εμπίπτει στις εξαιρέσεις τις «δίκαιης χρήσης» και δε συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς η εταιρεία κάνει διαθέσιμα online μόνο μικρά αποσπάσματα των βιβλίων αυτών.

Η Google, η οποία έχει σαρώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια βιβλία από το 2004, όταν και προχώρησε στη σύναψη μίας σειράς από συμφωνίες με αρκετές μεγάλες ερευνητικές βιβλιοθήκες, επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν βιβλία, παραθέτοντας μικρά αποσπάσματά τους.

Το Σωματείο συγγραφέων (Authors Guild New York) εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση και τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (US Supreme Court).

Από την άλλη, η απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τη Google, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με υπέρογκες αποζημιώσεις, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, οι ελάχιστες αποζημιώσεις για παράβαση ανά έργο ανέρχονται στα 750 δολάρια.

Πηγή: wsj.com

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ