logo-print

Σημαντική (και οριστική) δικαστική νίκη για την υπηρεσία Google Books

Δεν παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οριστικό τέλος στην 11ετή νομική διαμάχη της Google με ομάδα συγγραφέων έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., αποφασίζοντας να επικυρώσει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που έκρινε υπέρ της πρώτης.

Οι συγγραφείς υποστήριζαν με αγωγή που υπέβαλαν το 2005, ότι η Google παραβίασε τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και τους περιόρισε τη δυνατότητα να έχουν κέρδη από τα βιβλία τους, όταν το 2004 ξεκίνησε τη διαδικασία σάρωσης βιβλίων, χωρίς την άδεια των συγγραφέων, προκειμένου αποσπάσματά τους να είναι ανιχνεύσιμα σε μια βάση δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Δεν παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας η υπηρεσία Google Books

Αυτή η βάση δεδομένων της Google επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αναζητήσεις και να διαβάζουν εδάφια και επιλεγμένες σελίδες από εκατομμύρια τίτλους έργων, ορισμένοι από τους οποίους είναι αρκετά παλιοί και δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, αλλά εκατομμύρια άλλοι είναι πρόσφατες εκδόσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η Google υποστήριξε ότι η βάση δεδομένων της ανταποκρίνεται στους κανόνες «δίκαιης χρήσης» (fair use) των προστατευόμενων έργων, καταφέρνοντας να αποφύγει την καταδίκη της που θα την υποχρέωνε σε αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send