logo-print

Νέος νόμος για την υποχρεωτική διατήρηση δεδομένων στη Γερμανία

Οι γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα υποχρεούνται να διατηρούν τηλεφωνικά δεδομένα και δεδομένα internet για διάστημα μέχρι και 10 εβδομάδες

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Οι γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα υποχρεούνται να διατηρούν τα δεδομένα τηλεφώνων και internet για διάστημα μέχρι και 10 εβδομάδες, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο που υπερψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Ο νόμος εγκρίθηκε έπειτα από μακρές και έντονες διαμάχες αναφορικά με τα δικαιώματα των Γερμανών πολιτών, με το σκεπτικό ότι θα διευκολύνει τις γερμανικές αρχές στην προσπάθειά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των σοβαρών εγκλημάτων,

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία περί διατήρησης δεδομένων (data retention), οι εταιρείες θα υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία σχετικά με το χρόνο και τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και διευθύνσεις IP, ενώ τα δεδομένα θέσης από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να αποθηκευτούν μόνο για τέσσερις εβδομάδες.

Παράλληλα, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου απαγορεύεται να αποθηκεύουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών, ενώ και τα email εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις.

Τέλος, τα κέντρα διατήρησης των δεδομένων θα πρέπει να βρίσκονται υποχρεωτικά στη Γερμανία.

Το Δικαστήριο της ΕΕ κηρύσσει άκυρη την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης, Heiko Maas, πρόκειται για ένα δίκαιο συμβιβασμό με κανόνες που σέβονται την ιδιωτική ζωή των Γερμανών, η άποψη όμως αυτή αμφισβητείται έντονα τόσο από ακτιβιστές και οργανισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, όσο και από πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Wolfgang Kubicki του φιλελεύθερου FDP δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να προσφύγει εναντίον της νέας νομοθεσίας στο Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, τόσο λόγω της δράσης της Γκεστάπο στη ναζιστική εποχή και της Στάζι την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας, όσο και λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων του Edward Snowden αναφορικά με τη δράση της NSA στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη συλλογή δεδομένων από τις αρχές στη Γερμανία, καθώς το 2010 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εμπόδισε την εφαρμογή ενός σχετικού νομοσχεδίου.

Πηγή: reuters.com

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send