logo-print

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια μέσω διαδικτύου

28/10/2015

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Tα πακέτα διακοπών που αποτελούνται από πτήσεις, ξενοδοχεία ή/και ενοικίαση αυτοκινήτων και αγοράζονται διαδικτυακά σε μία συνολική τιμή ή μέσω συνδεδεμένων ιστοσελίδων, θα έχουν την ίδια προστασία με αυτά που αγοράζονται μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων σύμφωνα με την οδηγία που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν με τον τρόπο αυτό ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να ακυρώσουν μία σύμβαση και να λαμβάνουν εκ των προτέρων σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

«Δεδομένων των αλλαγών στην αγορά ταξιδιών και την αυξανόμενη τάση για κρατήσεις μέσω διαδικτύου χρειάζεται επειγόντως να εκσυγχρονίσουμε και να προσαρμόσουμε την παλιά ευρωπαϊκή οδηγία η οποία χρονολογείται από το 1990», δήλωσε η εισηγήτρια, Birgit Collin-Langen (ΕΛΚ, Γερμανία).

Έπειτα από την ψήφιση της οδηγίας, τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο και επιπλέον έξι μήνες για τις εφαρμόσουν.

Προστασία περισσότερων ταξιδιωτών

Η νέα οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια θα καλύπτει δύο είδη συμβάσεων: τα ταξιδιωτικά πακέτα, τα οποία διοργανώνονται από τον διοργανωτή ταξιδιών ή προσαρμόζονται/τροποποιούνται από τον ταξιδιώτη και το νέο τρόπο ταξιδιωτικών κρατήσεων, τους αποκαλούμενους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, όπου οι καταναλωτές οδηγούνται, για παράδειγμα, από τη στιγμή που κάνουν την κράτηση κάποιας πτήσης, να κάνουν και την κράτηση επιπλέον ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσω στοχευμένων συνδέσεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξασφάλισε ότι αυτές οι συμφωνίες συνδεδεμένων ταξιδιωτικών διακανονισμών όπου το όνομα, τα στοιχεία πληρωμής του ταξιδιώτη και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μεταφέρονται μεταξύ των διαφόρων εμπόρων/παρόχων υπηρεσιών και μια δεύτερη σύμβαση συνάπτεται εντός 24 ωρών μετά την κράτηση της πρώτης υπηρεσίας, θα πρέπει να θεωρείται ως μια ενιαία συμφωνία-πακέτο.

Σαφείς πληροφορίες και περισσότερα δικαιώματα

Προτού αγοράσουν διαδικτυακά ένα πακέτο οργανωμένων διακοπών, οι ταξιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες από τους εμπόρους σχετικά με τη συμφωνία, καθώς και σχετικά με το ποιός θα έχει την τελική ευθύνη, εάν κάτι δεν πάει καλά.

Το Κοινοβούλιο πρόσθεσε επίσης την υποχρέωση του διοργανωτή να δίνει στους ταξιδιώτες τις κατά προσέγγιση ώρες αναχώρησης και επιστροφής καθώς και μια ένδειξη της φύσης των πρόσθετων δαπανών που θα μπορούσαν να προκύψουν, ενώ εξασφάλισε, επίσης, το δικαίωμα των ταξιδιωτών να ακυρώνουν ένα συμβόλαιο πακέτο και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% ή σε περιπτώσεις αναπόφευκτων γεγονότων, όπως π.χ. φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις στον τόπο προορισμού.

Πηγή: europarl.europa.eu

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send