logo-print

Διανομή ιδανικών μεριδίων κληρονοµιαίας περιουσίας (Γνωμοδότηση Εισαγγελίας ΑΠ)

Είναι δυνατή η μεταξύ συγκληρονόµων του ιδίου κληρονομούμενου, αµοιβαία διάθεση ιδανικών τους µεριδίων σε περισσότερα του ενός κληρονομιαία ακίνητα, χωρίς την συμμετοχή όλων των κοινωνών και χωρίς την λύση της κοινωνίας;

30/10/2015

29/01/2018

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γνωμοδότηση σχετικά με τη διανομή ιδανικών μεριδίων κληρονοµιαίας περιουσίας εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίου Παντελή, απαντά στο ερώτημα που τέθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου των Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, σχετικά με το εάν είναι δυνατή η μεταξύ συγκληρονόµων του ιδίου κληρονομούμενου, αµοιβαία διάθεση ιδανικών τους µεριδίων σε περισσότερα του ενός κληρονομιαία ακίνητα, χωρίς την συμμετοχή όλων των κοινωνών και χωρίς την λύση της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση αναφέρει τα εξής:

Επί ερωτήματος που τίθεται με το υπ' αριθμ. πρωτ. 1115/29-9-2015 έγγραφό σας, περί του εάν είναι δυνατή η μεταξύ συγκληρονόµων του ιδίου κληρονομούμενου, αµοιβαία διάθεση ιδανικών τους µεριδίων σε περισσότερα του ενός κληρονομιαία ακίνητα, χωρίς την συμμετοχή όλων των κοινωνών και χωρίς την λύση της κοινωνίας, η γνώµη μας είναι η εξής:

Σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 1710 αρ. 1, 1193, 1195, 1198 και 1199 Α.Κ., η κληρονοµική διαδοχή, είτε αυτή χωρεί εκ του νόµου είτε εκ διαθήκης, αποτελεί παράγωγο τρόπο κτήσης της κυριότητας των κληρονοµιαίων κινητών και ακινήτων πραγμάτων, η κυριότητα όμως των ακινήτων που περιλαµβάνονται στην κληρονοµιά, όπως κάθε άλλο εµπράγματο δικαίωμα σ' αυτή, µεταβιβάζεται στον κληρονόµο αναδρομικά από το χρόνο θανάτου του κληρονοµουμένου, μόνο εφόσον αυτός- (κληρονόµος) αποδεχθεί την κληρονοµιά με δημόσιο έγγραφο και η αποδοχή µεταγραφεί. (Α.Π 369/2Ο15).

Όταν δε οι κληρονόµοι είναι περισσότεροι, υπάρχει µεταξύ τους σχέση κοινωνίας κατά ιδανικά μερίδια , ανάλογα µε την κληρονοµική µερίδα καθενός (Α.Π 448/2015). Εξάλλου κατά την διάταξη του άρθρου 1886 του Α.Κ., κάθε κληρονόμος µπορεί να διαθέσει την μερίδα του στην κληρονομία ή σε κάθε αντικείμενό της, κατά την διάταξη δε του άρθρου1887 του ίδιου Κώδικα, κάθε συγκληρονόμος έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε να ζητήσει την διανομή της κληρονομιάς .

Ακόµη, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 785 του Α.Κ., αν ένα δικαίωμα ανήκει σε περισσότερους από κοινού, εφόσον ο νόµος δεν ορίζει διαφορετικά, υπάρχει ανάμεσά τους κοινωνία κατ' ιδανικά µέρη, κατά δε την διάταξη του εδαφίου α του άρθρου 793 του ίδιου Κώδικα, κάθε κοινωνός έχει δικαίωμα να διαθέσει το μερίδιό του. Τέλος σύμφωνα µε το άρθρο 798 του Α.Κ., η λύση της κοινωνίας επέρχεται με διανομή, για την οποία, σύμφωνα με το επόµενο άρθρο (799Α.Κ), απαιτείται συμφωνία όλων των κοινωνών.

Από τις ως άνω διατάξεις περί κοινωνίας, συνάγεται ότι είναι δυνατή η αμοιβαία διάθεση ιδανικών µεριδίων μεταξύ των κοινωνών, υπό την προυπόθεση ότι με την διάθεση αυτή δεν συνιστάται αυτοτελής και ανεξάρτητη ιδιοκτησία σε συγκεκριμένο μέρος του κοινού πράγματος. Αντίθετα, από τις ίδιες διατάξεις συνάγεται ότι δεν είναι δυνατή και είναι άκυρη, η από τον συγκύριο διάθεση της ιδανικής του µερίδας σε συγκεκριμένο μέρος του κοινού πράγµατος και η δηµιουργία χωριστής κυριότητας επί μέρους του κοινού πράγματος (Α.Π 507/2013, Α.Π 207/1973 Ε.Ε.Ν 40.698, Α.Π 1265/1976 Νο.Β 24.892 και 7/2011 γνωμοδότησή μας).

Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, εφόσον, σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο ερώτημά σας, με την επιδιωκόµενη αμοιβαία διάθεση (διανοµή) ιδανικών μεριδίων, οι κληρονόμοι δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν συγκεκριμένο τμήµα του όλου κοινού πράγματος, αλλά περισσότερα η λιγότερα ιδανικά µερίδια από εκείνα που περιήλθαν σ' αυτούς εκ κληρονοµίας, και ως εκ τούτου δεν διανέμεται κοινό πράγμα και δεν λύεται η κοινωνία, η διανοµή αυτή είναι σύννοµη.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send