logo-print

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο «πειρατικούς» συνδέσμους κλήθηκε να αφαιρέσει η Google από τα αποτελέσματά της

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Την αφαίρεση περισσότερων από 1 δισεκατομμυρίου συνδέσμων, οι οποίοι φέρονται να παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google έχουν ζητήσει κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιοσημείωτος αυτός αριθμός, ο οποίος επετεύχθη μόλις πρόσφατα, βρίσκεται στο επίκτεντρο της συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι μηχανές αναζήτησης να χειρίζονται το περιεχόμενο που προέρχεται από πειρατικές ιστοσελίδες.

Τα αιτήματα για αφαίρεση έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2008, η Google λάμβανε μόνο μερικές δεκάδες ειδοποιήσεις αφαίρεσης (takedown notices) κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, ενώ σήμερα υπολογίζεται πως επεξεργάζεται, κατά μέσο όρο, γύρω στα δύο εκατομμύρια τέτοια αιτήματα ανά ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της Google, η δημοφιλής εταιρείας έχει κληθεί να αφαιρέσει πάνω από 1.007.766.482 συνδέσμους με ιστοσελίδες που φέρονται – στην πλειοψηφία τους ορθώς – να παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Google αναφέρει ότι δεν αφαιρεί απλά τους συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις «υποβαθμίζει», μέσω του αλγορίθμου της, τις ιστοσελίδες που τους περιέχουν.

Κι ενώ η Google θεωρεί τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών ως ένα θετικό βήμα προς την καταπολέμηση της πειρατείας, οι ενώσεις κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων επιμένουν πως οι διαπιστωμένα πειρατικές ιστοσελίδες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της.

Πηγή: torrentfreak.com

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής