logo-print

Οι επιπτώσεις της ψηφιακής πειρατείας στην ελληνική οικονομία (Στατιστικά)

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η ψηφιακή πειρατεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ).

Κύριες αιτίες του προβλήματος, σύμφωνα με την ΕΠΟΕ, είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, οι παρεμβάσεις των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών που αντιτίθενται στις εντολές της δικαστικής εξουσίας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης που οφείλεται στη μη κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος και των επιπτώσεων που επιφέρει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα, η ΕΠΟΕ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει επιτείνει το πρόβλημα της ψηφιακής πειρατείας, όχι μόνον εις βάρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και εις βάρους των εσόδων του κράτους.

Για παράδειγμα η ψηφιακή πειρατεία δεν έχει επιτρέψει την ανάπτυξη του Video on Demand στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η αγορά του DVD να έχει καταγράψει πτώση κατά 90% την περίοδο 2010 - 2014 με ετήσιες ζημιές της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η απώλεια των εσόδων των κινηματογράφων ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ ετησίως.

Η επίδραση της ψηφιακής πειρατείας στην ελληνική οικονομία

Με βάση τις μετρήσεις της ΕΠΟΕ κατά τους τελευταίους 12 μήνες προκύπτουν καθημερινά 3,4 εκ. παράνομες θεάσεις και καταφορτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και σειρών τα οποία μεταφράζονται σε 1,23 δις παράνομες θεάσεις ταινιών ετησίως.

Ελληνικά streaming sites Ημερήσιες σελιδοπροβολές
gamatotv.com 9,3 εκ.
teniesonline.ucoz.com 5,6 εκ.
xrysoi.se 1,5 εκ.
online-filmer.org 1,3 εκ.
onlinemoviestar.com 1,2 εκ.
mavrixina-tv.com 0,5 εκ.
oipeirates.se 1,1 εκ.
tainiomania.ucoz.com 0,6 εκ.
tv-maniacs.com 0,4 εκ.
tainio-mania.webnode.gr 1,0 εκ.
Σύνολο 22,5 εκ.
Ελληνικά link sites Ημερήσιες σελιδοπροβολές
jollyd.com 1,9 εκ.
greek.to 1,2 εκ.
greekddl.eu 1,6 εκ.
greek-best.com 0,9 εκ.
greek-parea.eu 0,7 εκ.
greek-movies.com 5,3 εκ.
Σύνολο 11,6 εκ.
Ελληνικά torrent sites Ημερήσιες σελιδοπροβολές
greek-team.cc 4,7 εκ.
galaxy-tracker.net 1,2 εκ.
greekleech.info 0,5 εκ.
magico.info 0,7 εκ.
Σύνολο 7,1 εκ.

 

Παράλληλα, η νόμιμη διαφημιστική αγορά δε μένει ανεπηρέαστη, καθώς ένα μεγάλο μέρος της κατευθύνεται σε παράνομα sites.

Όπως επισημαίνει η ΕΠΟΕ, είναι σύνηθες να ανατίθεται από τον διαφημιζόμενο η εντολή διαφήμισης σε νόμιμη υπηρεσία (π.χ. Google), η προβολή όμως της διαφήμισης να γίνεται σε παράνομο site το οποίο και εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής, για το οποίο δεν φορολογείται.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις αποτελούν μέρος της επίδρασης της ψηφιακής πειρατείας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τις ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα μουσικής, βιβλίων και λογισμικού.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

1. Βάσει μετρήσεων, οι χρήστες περιηγούνται κατά μέγιστο σε 10 σελίδες ενός ιστοτόπου προτού πραγματοποιήσουν κάποιο παράνομο download.

2. Σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται συνολικά 1,23 δις παράνομα downloads και streaming ταινιών και σειρών από Ελληνικά παράνομα websites.

Ελληνικά πειρατικά sites Ημερήσιες σελιδοπροβολές Ημερήσια downloads
/ streaming
% περιεχομένου που αφορά
σε ταινίες
Ημερήσιες παράνομες θεάσεις Ετήσιες παράνομες θεάσεις
Streaming sites 22,5 εκ. 2,3 εκ. 100% 2,3 εκ. 821,3 εκ.
Link sites 11,6 εκ. 1,2 εκ. 49% 0,6 εκ. 208,4 εκ.
Torrent sites 7,1 εκ. 0,7 εκ. 78% 0,6 εκ. 201,1 εκ.
Σύνολο 41,2 εκ. 4,1 εκ. 82% 3,4 εκ. 1.230,8 εκ.

 

Προτάσεις για την πάταξη της ψηφιακής πειρατείας

Παράλληλα, η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων, η οποία είναι μία αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων για τα κινηματογραφικά έργα στην Ελλάδα, καταθέτει τις δικές της προτάσεις σχετικά για την πάταξη της ψηφιακής πειρατείας.

Όπως επισημαίνει η ΕΠΟΕ, ο περιορισμός της ψηφιακής πειρατείας μπορεί να υλοποιηθεί:

1. Με την εφαρμογή 2 νόμων που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας με τη συμμετοχή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων:

α) Τροποποίηση του Νόμου 2225/94 σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που έχει περάσει από δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2014.

β) Ίδρυση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής αρμόδιας για τη διακοπή πρόσβασης σε παράνομες ιστοσελίδες, βάσει κοινοτικής οδηγίας που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Ιταλία (αρχή AGCOM).

2. Με την εφαρμογή μέτρων ώστε όλα τα sites που εμπλέκονται για την προβολή μιας διαφήμισης στο διαδίκτυο να είναι νόμιμα sites, ειδάλλως το σχετικό τιμολόγιο να θεωρείται εικονικό και να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα που προβλέπονται για την περίπτωση αυτή.

3. Με την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των υπευθύνων για τη λειτουργία των παράνομων sites, για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής (αδήλωτα έσοδα από διαφημίσεις και συνδρομές μελών).

Οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση της ψηφιακής πειρατείας

Σύμφωνα με την ΕΠΟΕ τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση της ψηφιακής πειρατείας μπορεί να είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας κατά €615 εκ. με αντίστοιχα έσοδα για το κράτος € 315 εκ, μέσω:

  • της αύξησης του τζίρου των νόμιμων επιχειρήσεων (από εισιτήρια στους κινηματογράφους, ανάπτυξη του VoD).
  • της ενίσχυσης της απασχόλησης
  • των εγχώριων και ξένων επενδύσεων σε νέες παραγωγές
  • της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς.
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
send