logo-print

Επιχειρηματικά μοντέλα με χρήση Raw Data: Ελευθερίες και νομικοί περιορισμοί

Τεχνητή Νοημοσύνη, επεξεργασία Big data, Text & Data Mining: Η αξία των μη προσωπικών δεδομένων στο επίκεντρο

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Οι Εκδόσεις Σάκκουλα διοργανώνουν Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 4 ωρών σχετικά με την επεξεργασία μη προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, νομικούς συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που επιθυμούν να ενημερωθούν και να κατανοήσουν όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν από την οικονομική αξιοποίηση μη προσωπικών δεδομένων.

Ενώ το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου για την ψηφιακή οικονομία επικεντρώνεται εδώ και χρόνια στη σημασία της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εσχάτως έχει αναδυθεί στην επιφάνεια η νομική προβληματική της χρήσης μη προσωπικών δεδομένων [Raw Data] για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όροι όπως “Internet of Things”, “Big Data”, “Screen Scraping” και “Text & Data Mining” ακούγονται όλο και περισσότερο στον επιχειρηματικό κόσμο και αφορούν συχνά την οικονομική αξιοποίηση μη προσωπικών δεδομένων.

Σε αντίθεση όμως με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπου η νομοθετική ρύθμιση είναι πυκνή, η επεξεργασία μη προσωπικών δεδομένων δεν διέπεται από ένα κεντρικό νομοθετικό κείμενο, όπως είναι ο GDPR, αφήνοντας έτσι ανοικτό πεδίο για την υπαγωγή της στο πεδίο εφαρμογής κλάδων του δικαίου όπως είναι η διανοητική ιδιοκτησία, το δίκαιο ανταγωνισμού και το δίκαιο συμβάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ, αναγνωρίζοντας την αξία των μη προσωπικών δεδομένων για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που οδήγησαν ή θα οδηγήσουν σε θέσπιση παράγωγου ενωσιακού δικαίου.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η οριοθέτηση της νομικής δυνατότητας επεξεργασίας μη προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως αυτή υφίσταται σήμερα, αλλά και η επισκόπηση των επερχόμενων νομοθετικών εξελίξεων, θα εξοπλίσει τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική καθοδήγηση που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων.από τη χρήση μη προσωπικών δεδομένων.

Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο sakkoulas.gr

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
send