logo-print

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25/11/2015

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η 25η Νοέμβρη έχει από το 1999, ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 

Με αφορμή την ημέρα αυτή, μία σειρά από φορείς προχωρά στην έκδοση ανακοινώσεων και την πραγματοποίηση δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα, που αφορά άμεσα κάθε χώρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ανησυχητικά: μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας λόγω φύλου στη διάρκεια της ζωής της, ενώ πολλά κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο ή υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων κατά την παιδική τους ηλικία τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας.

Σε πολλές χώρες, πάνω από τις μισές γυναίκες που πέφτουν θύματα φόνου δολοφονούνται από στενό σύντροφο, συγγενή ή άλλο μέλος της οικογένειας μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, ενώ οι γυναίκες είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες σε κάθε μορφή βίας σε περιοχές συρράξεων και κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων.

Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό γυναικών που ζητούν καταφύγιο ή άσυλο στην ΕΕ.

Ορισμένες έχουν πέσει θύματα βιασμού, ξυλοδαρμού ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ άλλες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία λόγω φύλου που επικρατεί στις πατρίδες τους.

Το βέβαιο είναι πως οι γυναίκες αυτές, φθάνοντας στην Ευρώπη, χρειάζονται υποστήριξη για θέματα φύλου την οποία οφείλουμε ως κοινωνία να τους παρέχουμε.

Σε εθνικό επίπεδο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, υλοποιεί κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.

Σήμερα, Τετάρτη 25 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν τις εξής δράσεις :

  • Συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινής Κούβελα στις 11.30 π.μ στα γραφεία της ΓΓΙΦ
  • Διανομή ενημερωτικού εντύπου στο κοινό, στο μετρό Συντάγματος από υπαλλήλους και στελέχη της ΓΓΙΦ
  • Φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε)
  • Ανάρτηση της αφίσας της ΓΓΙΦ στις οθόνες του Μετρό και του ΗΣΑΠ από 23 - 28 /11
  • Συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς για ανάδειξη του θέματος της βίας κατά των γυναικών (εμφάνιση γυναικών και ανδρών τηλεπαρουσιαστών με το πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο κ. λ. π.)
  • Εκδήλωση σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 25/11 στις 21:00, στο Βασιλικό Θέατρο.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εδώ.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η Διαμεσολάβηση
send