logo-print

Δικαιότερη εταιρική φορολογία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

26/11/2015

16/11/2017

Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025
Κανονισμός (ΕΕ) 650/2012 - Κανονισμός κληρονομικής διαδοχής, 2024

Την ανάγκη να πληρώνουν οι πολυεθνικές φόρους στο μέρος όπου έχουν τα κέρδη τους επισημαίνει η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις με έκθεσή της, η οποία εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι δύο εισηγητές, Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), δήλωσαν ότι περιμένουν αλλαγές για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, προσθέτοντας ότι ήταν αρκετά δύσκολο να πάρουν απαντήσεις από τις πολυεθνικές και τα κράτη μέλη, τα οποία κλήθηκαν στις ακροάσεις της επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Φοροδιαφυγή στην ΕΕ: Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου οι πολυεθνικές

Η πρόταση της ειδικής επιτροπής αποτελεί «ανάλυση υψηλής ποιότητας των άδικων και εν μέρη παράνομων, πρακτικών φοροδιαφυγής ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών», η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τους εισηγητές της, ορόσημο στο δύσκολο δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για ένα δικαιότερο φορολογικό ανταγωνισμό.

Οι πολυεθνικές

Η ειδική επιτροπή για τις Φορολογικές αποφάσεις, ξεκίνησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2015 και αρχικά οι μεγάλες πολυεθνικές αρνήθηκαν να παρευρεθούν στις ακροάσεις της επιτροπής, προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους για τη φορολογία των επιχειρήσεων ωστόσο μέσα σε λίγους μήνες η στάση τους άλλαξε.

«Στην αρχή έλεγαν όχι, δεν μας αφορά αυτό το ζήτημα. Ύστερα όμως, η μία μετά τη άλλη, ήρθαν όλες και μερικές είπαν μάλιστα "ναι", στηρίζουμε μερικές από τις προτάσεις σας, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)", δήλωσε η Elisa Ferreira.

Τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη ήταν αρχικά πολύ δεκτικά, αλλά από τη στιγμή που η επιτροπή άρχισε να μπαίνει σε λεπτομέρειες, η λέξη μυστικότητα κυριάρχησε στο παιχνίδι, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ferreira.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα, αν δεν υπήρχε τόσο ισχυρή αντίσταση από σημαντικούς παράγοντες, από συγκεκριμένα κράτη μέλη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε λάβει ακόμα μερικά πολύ σημαντικά έγγραφα ή λάβαμε πολλά "μαυρισμένα", συμπλήρωσε ο Michael Theurer.

Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός από ορισμένες χώρες της ΕΕ έχει αυξήσει τη φορολογική τους βάση σε βάρος των Ευρωπαίων εταίρων και έχει αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.

Όπως επισημαίνουν οι εισηγητές της πρότασης, οι τρύπες στα φορολογικά έσοδα οδηγούν σε φορολογικές αυξήσεις για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, είτε είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή εταιρείες.

Περισσότερα για τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ(link is external).

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31