logo-print

Φοροδιαφυγή στην ΕΕ: Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου οι πολυεθνικές

Η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου "ανέκρινε" 11 πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τις φορολογικές τους πρακτικές

17/11/2015

16/11/2017

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Μία σειρά δύσκολων ερωτημάτων σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες τους κλήθηκαν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι έντεκα πολυεθνικών, οι οποίοι βρέθηκαν τη Δευτέρα ενώπιον των μελών της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αυτές (αναλυτική λίστα εδώ) εμφανίστηκαν ενώπιον της επιτροπής έχοντας προηγουμένως αρνηθεί την αρχική της πρόσκληση, ενώ η Fiat Chrysler και η Wal-Mart αρνήθηκαν και την τελική πρόσκληση.

Πολλές ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών αφορούσαν τις πρακτικές καθορισμού των τιμών μεταβίβασης (ροές χρημάτων εντός της ίδιας εταιρείας) και την άποψη που έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της «Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών» (Base Erosion Profit Shifting “BEPS”) .

Διαβάστε επίσης: Παράνομες οι φοροαπαλλαγές σε Fiat & Starbucks στο Λουξεμβούργο

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές έθεσαν τις προτάσεις του σχετικά με την υποχρεωτική αναφορά κερδών ανά χώρα, τους φόρους και τις επιδοτήσεις καθώς και για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCCTB ) για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Η Google ερωτήθηκε σχετικά με τη θυγατρική της Βερμούδες, ενώ το Facebook για τους λόγους που τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταφέρονται στα Νησιά Καϊμάν.

Οι περισσότερες εταιρείες επέμειναν ότι οι φορολογικές πρακτικές τους ήταν νόμιμες και επεσήμαναν το μεγάλο αριθμό του προσωπικού που απασχολούν σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πλειοψηφία τους δε φάνηκε θετική στην ιδέα υποβολής αναφοράς κερδών ανά χώρα, ιδίως εάν αυτές οι εκθέσεις προβλέπεται να είναι δημόσιες, ενώ προέβαλαν αντιρρήσεις ως προς την διοικητική επιβάρυνση που θα συνεπάγεται η υποχρέωσή τους αυτή.

Διαβάστε επίσης: Η φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Infographic)

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φάνηκαν θετικοί στην προοπτική μιας κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης εταιρειών (CCCTB), ιδιαίτερα εάν αυτή βοηθήσει πιο σαφές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τέλος, αρκετές εταιρείες πρότειναν τη θέσπιση ενός δεσμευτικού μηχανισμού διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση, οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν από τη Διάσκεψη των Προέδρων να προτείνει την παράταση της λειτουργίας της επιτροπής κατά έξι μήνες, καθώς κρίνουν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να βρεθούν και να αναλυθούν τα απαραίτητα έγγραφα και να υπάρξει παρακολούθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

send