logo-print

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Τουρκίας για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Youtube

01/12/2015

29/01/2018

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε σήμερα ότι η επιβολή περιορισμών, χωρίς νομική βάση, στην πρόσβαση στο Youtube στην Τουρκία, παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή τριών Τούρκων καθηγητών νομικής (Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz and Kerem Altıparmak ), οι οποίοι υποστήριξαν ότι εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Youtube για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον Μάιο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2010), το τουρκικό κράτος επηρέασε το δικαίωμά τους να λαμβάνουν και να διαδίδουν πληροφορίες και ιδέες.

Το 2008, τηρώντας τις διατάξεις ενός νόμου που ρυθμίζει τις δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο και την καταπολέμηση των εγκλημάτων του Διαδικτύου, ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας είχε αποφασίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο YouTube, για τον λόγο ότι η ιστοσελίδα περιείχε περίπου δέκα βίντεο που ήταν προσβλητικά για τη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ επεσήμανε ότι δεν υπήρχε καμία διάταξη νόμου που να επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια να επιβάλουν καθολικούς (blanket) περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή, εν προκειμένω, σε ένα μέρος αυτού.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πραγματικά περιστατικά, το δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση της παραβίασης αποτελούσε από μόνη της επαρκή δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη μόνο του ενός εκ των τριών προσφευγόντων, απορρίπτοντας τα σχετικά αιτήματα των άλλων δύο.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη στα γαλλικά, εδώ.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -