logo-print

Κομισιόν: Πρόταση για τη μεταφορά online περιεχομένου και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας

Η διασυνοριακή φορητότητα, ένα νέο ενωσιακό δικαίωμα των καταναλωτών, αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το 2017, το ίδιο έτος κατά το οποίο λήγουν τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο πρόσβασης στο δημιουργικό περιεχόμενο, αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής του.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, που παρουσιάστηκε τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πρότασή της προκειμένου να έχουν οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να μεταφέρουν το διαδικτυακό περιεχόμενο που έχουν στην κατοχή τους, καθώς και το σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επί του παρόντος, οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ μπορεί να αποκόπτονται από διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχουν ταινίες, αθλητικές εκπομπές, μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία ή παιχνίδια, και για τις οποίες έχουν πληρώσει στη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ χωρίς να χάνουν την πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο που έχουν αγοράσει ή στο οποίο είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους (π.χ. σε υπηρεσίες όπως το Netflix).

Η ευρύτερη διαθεσιμότητα του περιεχομένου θα συμβάλει στην καταπολέμηση της πειρατείας, δεδομένου ότι το 22% των Ευρωπαίων θεωρούν την παράνομη καταφόρτωση (downloading) αποδεκτή σε περίπτωση που δεν υπάρχει νόμιμη εναλλακτική δυνατότητα στη χώρα τους.

Η διασυνοριακή φορητότητα, ένα νέο ενωσιακό δικαίωμα των καταναλωτών, αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το 2017, το ίδιο έτος κατά το οποίο λήγουν τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ, ενώ, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση κανονισμού, αφού εγκριθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Την πρόταση της Κομισιόν για τη διασυνοριακή μεταφορά online περιεχομένου μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε επίσης: Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της σχετικά με ένα σύγχρονο πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ, με το οποίο επιθυμεί να εγγυηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα νόμιμης προσφοράς περιεχομένου, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη προστασία και τη δίκαιη αποζημίωση των συγγραφέων και των άλλων κατόχων δικαιωμάτων.

Το εν λόγω εκσυγχρονισμένο και εξευρωπαϊσμένο πλαίσιο θα ωφελήσει επίσης τους βασικούς τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την άνοιξη του προσεχούς έτους περισσότερες και πιο αναλυτικές προτάσεις, όπως η βελτίωση της διασυνοριακής διαδικτυακής διανομής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, η αξιοποίηση έργων που βρίσκονται πλέον εκτός εμπορίου και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας του περιεχομένου, την προσφορά περισσότερων επιλογών στους Ευρωπαίους, την ενίσχυση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και την παροχή περισσότερων ευκαιριών στον δημιουργικό τομέα.

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την πνευματική ιδιοκτησία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: europa.eu

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
send