logo-print

Υπέρογκες οι χρεώσεις για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός 2015/751 της Ε.Ε. που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα

12/12/2015

29/01/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλούν τα συμπεράσματα της διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με τις χρεώσεις για την χρήση των POS από τις επιχειρήσεις.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 30/11 και 7/12, προκύπτει ότι τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες προχωρούν σε υπερβολικές χρεώσεις για την παροχή και χρήση των POS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προμηθευτούν μηχανήματα POS εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της χρήσης των καρτών λόγω των Capital Controls (40%), ενώ το 88% τα έχει προμηθευθεί από τράπεζες και το υπόλοιπο 12% από ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του πιστωτική κάρτα, οι επιχειρήσεις χρεώνονται με σημαντική επιβάρυνση για κάθε συναλλαγή, ως εξής:

  • 25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1%,
  • 64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5%,
  • 9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω.

Από την άλλη, όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα.

Συγκεκριμένα:

  • το 34,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής,
  • το 60,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής,
  • το 4,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.

Όπως σημειώνει το ΕΕΑ, οι προμήθειες αυτές υπολογίζονται στις συναλλαγές με τον ΦΠΑ καθιστώντας ακόμα πιο δυσβάσταχτη την χρέωση της επιχείρησης, αφού ο ΦΠΑ θα αποδοθεί ολόκληρος στο Δημόσιο.

Πέραν όμως των προμηθειών αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό (27,7%) των επιχειρήσεων χρεώνεται επιπλέον ένα ποσό για κάθε συναλλαγή, ενώ το 21,4% των επιχειρήσεων έχει επιπλέον χρέωση για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.

Ο νέος κανονισμός σχετικά με τις προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες

Το ΕΕΑ επισημαίνει πως χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας των υπερβολικών χρεώσεων από τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν τα POS.

Τονίζει παράλληλα, ότι οι εν λόγω πρακτικές είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές δεν εμπεριέχουν κανένα ρίσκο για τις τράπεζες και από τις 9/12/2015 καθίσταται υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Ο εν λόγω κανονισμός (βλ, άρθρα 3 και 4) ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Δείτε ολόκληρο τον Κανονισμό 2015/751 εδώ.

Καταλήγοντας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει ότι, εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, προτίθεται να εξετάσει κάθε σχετική δυνατότητα που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ακόμα και την συνεργασία με ξένα πιστωτικά ιδρύματα για την παροχή POS με σημαντικά χαμηλές χρεώσεις για τα μέλη του.

Πηγή: eea.gr

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ