logo-print

Ποινική δίωξη τεσσάρων ανδρών για πειρατική ιστοσελίδα στην Ουγγαρία

11/01/2016

16/11/2017

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε μια σπάνια υπόθεση διαδικτυακής πειρατείας τέσσερις άντρες αντιμετωπίζουν μέχρι και οκτώ χρόνια φυλάκισης  στην Ουγγαρία, καθώς φαίνεται ότι είναι οι διαχειριστές μιας ιστοσελίδας που κατηγορείται για τη διάθεση περίπου 1900 ταινιών μέσω torrent και πρόκληση ζημίας η οποία ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η ποινική δίωξη των τεσσάρων ανθρώπων έχει προξενήσει το ενδιαφέρον καθώς, ενώ ανάλογες διώξεις σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αναμενόμενες, σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως νοτιοανατολικές χώρες οι αρχές φαίνεται να δείχνουν περισσότερη ανοχή.

Οι εθνικές αρχές της Ουγγαρίας κινήθηκαν εναντίον της ιστοσελίδας SWZ Torrent το 2014 σε μια πρωτοφανή για τη χώρα νομική δίωξη, έπειτα από αίτημα ενός τοπικού διανομέα περιεχομένου και των εθνικών φορολογικών αρχών.

Επίσης ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση, χαρακτηριστικό της ιδιαιτερότητας της επαγγελματικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, είναι ότι η ομάδα των τεσσάρων ανδρών είναι ανομοιογενής (απαρτίζεται από ένα συνταξιούχο, ένα μαθητή, έναν άνεργο, ενώ ο τέταρτος είναι ο τεχνικός διευθυντής μιας γερμανο-ουγγρικής εταιρείας πληροφορικής).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της δεν είχαν συναντηθεί ποτέ σε φυσικό χώρο και συνεργάζονταν μόνο διαδικτυακά.

Μένει να δούμε αν αυτή η διώξει αποτελεί ένδειξη της αλλαγής της στάσης της χώρας, καθώς αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα site για torrents παγκοσμίως έχει τους servers του στην Ουγγαρία.

Πηγή: torrentfreak.com

 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send