logo-print

Καταδίκη της Ελλάδος από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη

Μετά από 90 χρόνια αποφάσεων για απαλλοτριώσεις και προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για προσβολή του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη

20/01/2016

29/01/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα σε μία "άκρως ελληνική" υπόθεση (Βεντούρης και Βεντούρη κατά Ελλάδας) για προσβολή του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη (άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η υπόθεση αφορούσε στην αδυναμία των εναγόντων να διαθέσουν οικόπεδο και ακίνητο στη Δραπετσώνα που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, τα οποία είχαν αρχικώς απαλλοτριωθεί το 1926, αλλά η απαλλοτρίωση τους ανακλήθηκε το 1938.

Το 1969 ο Υπουργοί Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δέσμευσαν την περιουσία με σκοπό την απαλλοτρίωση της, αλλά η δέσμευση ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από αίτηση των προγόνων των διαδίκων.

Το 1986 Προεδρικό Διάταγμα τροποποίησε τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου και αποφασίστηκε η αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσίας για τη διαμόρφωση μιας δημόσιας περιοχής πρασίνου, χωρίς όμως η απαλλοτρίωση να ολοκληρωθεί μέχρι και το 2001.

Τη χρονιά εκείνη οι δυο προσφεύγοντες, οι οποίοι είχαν κληρονομήσει στο ενδιάμεσο μερίδιο της περιουσίας, άσκησαν έφεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά της σιωπηρής άρνησης της διοίκησης για άρση της δέσμευσης της περιουσίας τους.

Το Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα τους και διαβίβασε την υπόθεση στις αρχές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, οι οποίες όμως δεν αντέδρασαν.

Το 2004 η νομαρχία Πειραιά ανακάλεσε την απαλλοτρίωση αλλά τροποποίησε παράλληλα τον πολεοδομικό σχεδιασμό και επέβαλε απαλλοτρίωση εκ νέου.

Οι προσφεύγοντες υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο την έκανε δεκτή, όμως το 2015 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ξανά την απαλλοτρίωση του οικοπέδου με σκοπό τη δημιουργία χώρου πρασίνου.

Έπειτα από 90 χρόνια απαλλοτριώσεων και προσφυγών, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ), αναφερόμενο κυρίως στις καταγγελλίες των προσφευγόντων για άρνηση συμμόρφωσης των αρχών στις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου και του ΣτΕ.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα, εδώ.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send