logo-print

Καθορισμός κατηγορίας άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατείχαν άδειες παραμονής ή δελτία ταυτότητας αλλοδαπού

Δείτε τη σχετική υπουργική απόφαση

21/01/2016

29/01/2018

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό κατηγορίας άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατείχαν άδειες παραμονής ή δελτία ταυτότητας αλλοδαπού που χορηγήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που κατείχαν άδειες παραμονής ή δελτία ταυτότητος αλλοδαπού, τα οποία είχαν εκδοθεί από τα Τμήματα Αλλοδαπών, για τους διαμένοντες στην περιοχή δικαιοδοσίας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης και από τις Υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων εφόσον:

  • Οι άδειες παραμονής ή τα δελτία ταυτότητας αλλοδαπού έληξαν ή δεν ανανεώθηκαν μέχρι την ημερομηνία έναρξης της παρούσας και
  • ο πολίτης τρίτης χώρας συνεχίζει να παραμένει στην Ελλάδα μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Η αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής κατατίθεται στην υπηρεσία μιας στάσης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος.

Η άδεια διαμονής, υπό την επιφύλαξη συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός έτους, παρέχει πρόσβαση στην μισθωτή εργασία, στην παροχή υπηρεσιών ή έργου, καθώς και σε επιχειρηματική δραστηριότητα και ανανεώνεται ανά διετία, για τον ίδιο λόγο. Η ανωτέρω άδεια διαμονής μπορεί να ανανεωθεί και για έναν από τους λόγους του Ν. 4251/2014, εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Άδεια διαμονής χορηγείται και στους/στις συζύγους, τους κατιόντες σε ευθεία γραμμή και στους απευθείας ανιόντες του αιτούντος, εφόσον διέμεναν στη χώρα έως την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας.

Σε ανήλικους κατιόντες, χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 70 του Ν. 4251/2014.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση