logo-print

Υπόθεση Καρέλια: Οι προτάσεις του Γεν. Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

Δεν αποκλείεται η ύπαρξη αλληλέγγυας ευθύνης του εγκεκριμένου αποθηκευτή για την καταβολή των χρηματικών κυρώσεων που επιβάλλονται στους δράστες λαθρεμπορίας

28/01/2016

16/11/2017

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Πολιτειολογία

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου κατέθεσε σήμερα τις προτάσεις του στην υπόθεση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια A.E. κατά Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, και συγκεκριμένα για το ζήτημα ύπαρξης αλληλέγγυας ευθύνης του εγκεκριμένου αποθηκευτή για την καταβολή των χρηματικών κυρώσεων που επιβάλλονται στους δράστες λαθρεμπορίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι η οδηγία 92/12 δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη στην εκ μέρους των κρατών μελών διεύρυνση της ευθύνης του εγκεκριμένου αποθηκευτή με τον χαρακτηρισμό του ως αλληλεγγύως υπεύθυνου για τις χρηματικές κυρώσεις λόγω παραβάσεων που διαπιστώθηκαν κατά την κυκλοφορία προϊόντων υπό καθεστώς αναστολής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν τις γενικές αρχές του δικαίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της έννομης τάξης της Ένωσης. 

Ιστορικό

Το 1994, συνελήφθη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οδηγός που επιχειρούσε να εξέλθει στη Βουλγαρία με το κενό φορτίου φορτηγό του.

Σύμφωνα όμως με την τελωνειακή διασάφηση το αυτοκίνητο έπρεπε να είναι έμφορτο με 740 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα που είχαν φορτωθεί από την  ΚΑΡΕΛΙΑ και προορίζονταν για βουλγαρική εταιρία.

Από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι είχε πραγματοποιηθεί από την ΚΑΡΕΛΙΑ και δεύτερη φόρτωση και μεταφορά 760 χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα με παραλήπτρια την ίδια βουλγαρική εταιρία. Ούτε όμως το φορτίο αυτό έφτασε στον προορισμό του.

Η Ειδική Υπηρεσία Τελωνειακών Ερευνών (ΕΥΤΕ) επέβαλε πολλαπλά τέλη και συγχρόνως κήρυξε την ΚΑΡΕΛΙΑ ως αστικώς συνυπεύθυνη για την καταβολή τους.

Η ΚΑΡΕΛΙΑ άσκησε προσφυγή που έφτασε έως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ρωτά το ΔΕΕ αν η οδηγία 92/12/ΕΟΚ, είναι αντίθετη σε εθνική διάταξη όπως η επίμαχη στην κύρια δίκη, σύμφωνα με την οποία ο εγκεκριμένος αποθηκευτής αποστολέας μπορεί να κηρυχθεί αλληλεγγύως υπεύθυνος για την καταβολή πολλαπλών τελών λόγω λαθρεμπορίας προϊόντων κατά τη διακίνησή τους υπό καθεστώς αναστολής επιβολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι οποίοι κατέστησαν απαιτητοί, έστω και αν ο εν λόγω αποθηκευτής δεν είχε, βάσει του εθνικού ιδιωτικού δικαίου, την κυριότητα των εμπορευμάτων κατά το χρόνο διάπραξης της παράβασης και έστω και αν δεν συνδέεται συμβατικώς με τον δράστη της παράβασης, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ενήργησε ως εντολοδόχος του.

Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα

Με τις σημερινές του προτάσεις ο γενικός εισαγγελέας Y. Bot σημειώνει ότι η οδηγία 92/12 δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη στην εκ μέρους των κρατών μελών διεύρυνση της ευθύνης του εγκεκριμένου αποθηκευτή με τον χαρακτηρισμό του ως αλληλεγγύως υπεύθυνου για τις χρηματικές κυρώσεις λόγω παραβάσεων που διαπιστώθηκαν κατά την κυκλοφορία προϊόντων υπό καθεστώς αναστολής

Εντούτοις, τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν τις γενικές αρχές του δικαίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της έννομης τάξης της Ένωσης. 

Ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να απαντήσει  ότι η οδηγία 92/12/ΕΟΚ έχει την έννοια ότι, υπό το πρίσμα των γενικών αρχών του δικαίου της Ένωσης και ιδίως της αρχής nullum crimen nulla poena sine lege και της αρχής της υποκειμενικής ευθύνης, δεν αντιτίθεται, σε περίπτωση αντικανονικής εξόδου εμπορευμάτων από το καθεστώς αναστολής λόγω λαθρεμπορικής παράβασης που διαπράχθηκε κατά τη μεταφορά, στην κήρυξη του εγκεκριμένου αποθηκευτή ως αλληλεγγύως συνυπεύθυνου για την πληρωμή των τελωνειακών προστίμων που επιβλήθηκαν στους δράστες της λαθρεμπορίας, υπό την προϋπόθεση ότι ένα τέτοιο καθεστώς ευθύνης εις ολόκληρον, το οποίο έχει χαρακτήρα ποινικής κύρωσης, προβλέπεται ρητώς από την εθνική νομοθεσία και ότι, εφόσον στηρίζεται σε τεκμήριο κυριότητας ή κατοχής των εμπορευμάτων από τον εγκεκριμένο αποθηκευτή και αντιπροσώπευσης του από τους δράστες της λαθρεμπορίας, το τεκμήριο αυτό δεν έχει αμάχητο χαρακτήρα, ο οποίος θα στερούσε από τον εγκεκριμένο αποθηκευτή τη δυνατότητα να απαλλαγεί από την ευθύνη του αποδεικνύοντας ότι δεν υπέπεσε σε πταίσμα.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο. Έργο του γενικού εισαγγελέα είναι να προτείνει στο Δικαστήριο, με πλήρη ανεξαρτησία, νομική λύση για την υπόθεση που του έχει ανατεθεί.

Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη στο Δικαστήριο και η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
send