logo-print

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την επισκευή και επαναλειτουργία των παιδικών χαρών στο Πεδίο του Άρεως

02/02/2016

29/01/2018

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο, διαµαρτυρόµενος για την παράλειψη ενηµέρωσης εκ µέρους της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά µε την επισκευή και επαναλειτουργία των δύο παιδικών χαρών που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως, οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν από το Μάιο του 2014, λόγω µη τήρησης των προδιαγραφών καταλληλότητας και έλλειψης της απαιτούµενης πιστοποίησης.

Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, για τη σύννοµη λειτουργία των παιδικών χαρών, προβλέπεται η τήρηση συγκεκριµένων τεχνικών προδιαγραφών, που αποσκοπούν στην πρόληψη πιθανών ατυχηµάτων και στη δηµιουργία των απαιτούµενων συνθηκών ασφαλείας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήµανε στις αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής την παρέλευση ικανού χρόνου από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την πραγµατοποίηση των επισκευαστικών εργασιών προσαρµογής των συγκεκριµένων χώρων µε τις προδιαγραφές της απόφασης και ζήτησε τη λειτουργική αποκατάστασή τους.

Παράλληλα τόνισε ότι η επ’ αόριστον και µακροχρόνια σφράγιση των παιδικών χαρών χωρίς µέριµνα για την απρόσκοπτη επαναλειτουργία τους, προσβάλλει το προστατευόµενο δικαίωµα των παιδιών για ψυχαγωγία και παιχνίδι.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής επικαλέστηκαν λειτουργικές και οργανωτικές δυσκολίες και εµπόδια για την ικανοποιητική άσκηση των καθηκόντων τους, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνογνωσίας, υλικού εξοπλισµού και µεγάλο όγκο αρµοδιοτήτων.

Επιπλέον, θεώρησαν ως ενδεδειγµένη και µακροβιότερη λύση, την ανάπλαση των χώρων και όχι την αποκατάσταση και συντήρηση του υφιστάµενου εξοπλισµού.

Ωστόσο, συµφωνήθηκε η ανάγκη συνεργασίας και συντονισµού των υπηρεσιών, προκειµένου να εξευρεθεί η αµεσότερη λύση στο ζήτηµα, µε την προοπτική στο µέλλον να καταστεί δυνατή η ανάπλαση των παιδικών χαρών.

Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εδόθη εντολή για τη σύνταξη τεχνικής µελέτης προσωρινής αποκατάστασης-συντήρησης των οργάνων όλων των παιδικών χαρών αρµοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Η χρηµατοδότηση του έργου εντάχθηκε στον προϋπολογισµό της Περιφέρειας, µε εκτιµώµενη δαπάνη ύψους 59.655,00 ευρώ.

Η Αρχή παρακολούθησε όλη τη διαδικασία διενέργειας του πρόχειρου µειοδοτικού διαγωνισµού η οποία ολοκληρώθηκε µε την επιλογή αναδόχου του έργου µε διαπραγµάτευση της τιµής της µοναδικής κατατεθείσας προσφοράς, όπως προβλέπεται.

Το έργο βρίσκεται ήδη στη φάση υλοποίησης και η επαναλειτουργία των δύο παιδικών χαρών αναµένεται αµέσως µετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την χορήγηση πιστοποίησης καταλληλότητας, ενώ η δροµολόγηση των διαδικασιών ανάπλασης παραµένει στις επόµενες επιδιώξεις των αρµόδιων φορέων.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send