logo-print

Ρύθμιση αγοράς ειδών πυροτεχνίας (Υπουργική Απόφαση)

15/02/2016

29/01/2018

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 127200/ΔΤΒΝ2234/ΤΜ.Δ/Φ.14.3 θεσπίζονται οι κανόνες που αποσκοπούν στην ελεύθερη κυκλοφορία των ειδών πυροτεχνίας στην εσωτερική αγορά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συγχρόνως, η προστασία της ανθρώπινης υγείας, της δημόσιας ασφαλείας και η προστασία και η ασφάλεια των καταναλωτών σε υψηλό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη επίσης των σχετικών ζητημάτων, που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγίας 2013/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην αγορά ειδών πυροτεχνίας, η οποία αποτελεί αναδιατύπωση της Οδηγίας 2007/23/ΕΚ σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ειδών πυροτεχνίας προκειμένου για την ευθυγράμμιση αυτής με την απόφαση αριθ. 768/2008/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων.

Η απόφαση καθιερώνει τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα είδη πυροτεχνίας προκειμένου να διατίθενται στην αγορά.

Ως είδος πυροτεχνίας ορίζεται κάθε είδος που περιέχει εκρηκτικές ουσίες ή εκρηκτικό μείγμα ουσιών που έχουν σχεδιασθεί για να παράγουν θερμότητα, φως, ήχο, αέριο ή καπνό ή συνδυασμό αυτών των αποτελεσμάτων μέσα από εξώθερμη, αυτοσυντηρούμενη χημική αντίδραση.

Επισημαίνεται ότι τα είδη πυροτεχνίας δεν μπορούν να καθίστανται διαθέσιμα στην αγορά παρά μόνο εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της απόφασης αυτής.

Αρμόδια εθνική αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των ειδών πυροτεχνίας και την εποπτεία της αγοράς ορίζεται η Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ