logo-print

Δικαστήριο της ΕΕ: Επιτρέπεται η κράτηση αιτούντα άσυλο για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης

Απόφαση του ΔΕΕ στα πλαίσια επείγουσας προδικαστικής διαδικασίας

17/02/2016

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε (υπόθεση C-601/15 PPU) ότι το μέτρο κράτησης για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης συνάδει με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2013/33/ΕΕ και Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ)

Παράλληλα, το ΔΕΕ επεσήμανε ότι η εισαγωγή μιας νέας αίτησης ασύλου από ένα πρόσωπο που υπόκειται σε απόφαση επιστροφής δεν ακυρώνει την απόφαση αυτή.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση εκδόθηκε στα πλάισια επείγουσας προδικαστικής διαδικασίας, μίας διαδικασίας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να αποφαίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (δύο με τρεις μήνες) επί των πλέον ευαίσθητων ζητημάτων που αφορούν τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, καθώς και πολιτικές σχετικές με τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, τις θεωρήσεις, το άσυλο και τη μετανάστευση).

Οι επείγουσες προδικαστικές διαδικασίες ανατίθενται σε ειδικώς προς τούτο προσδιοριζόμενο πενταμελές τμήμα, στην πράξη δε η έγγραφη διαδικασία διεξάγεται ουσιαστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Σύντομο ιστορικό

Η υπόθεση αφορούσε τον J.N., ο οποίος υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση ασύλου στην Ολλανδία το 1995 η οποία απορρίφθηκε το 1996. Το 2012 και το 2013 J.N. υπέβαλε περαιτέρω αιτήσεις για άσυλο.

Το 2014, ο Ολλανδός Υφυπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης απέρριψε την τελευταία από αυτές και διέταξε τον J.N. να εγκαταλείψει αμέσως το έδαφος της ΕΕ και του επέβαλε απαγόρευση εισόδου δέκα ετών.

Η προσφυγή κατά της αποφάσεως αυτής απορρίφθηκε με τελεσίδικη απόφαση.

Μεταξύ 1999 και 2015 ο J.N. διέπραξε 36 ποινικά αδικήματα (ως επί το πλείστον κλοπές) και καταδικάστηκε 21 φορές σε πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Το 2015, J.N. συνελήφθη για κλοπή και μη συμμόρφωση με την απαγόρευση εισόδου που του επιβλήθηκε.

Καταδικάστηκε σε περαιτέρω φυλάκιση κατά τη διάρκεια της οποίας επέβαλε τέταρτη αίτηση ασύλου.  Μετά την έκτιση αυτής της ποινής συνεχίζει να κρατείται ως αιτών άσυλο.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη (προς το παρόν όχι στην ελληνική γλώσσα) εδώ, και το δελτίο τύπου (στην αγγλική γλώσσα) εδώ.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ