logo-print

Η Ελλάδα μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο στην εφαρμογή συμβάσεων

Αυξημένοι περιορισμοί στην ελευθερία των συμβάσεων και καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας

03/04/2016

16/11/2017

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την επιχειρηματικότητα για το 2015 εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην πολυσέλιδη έκθεση εμπεριέχονται αναλυτικά στοιχεία για τα προβλήματα και τις διευκολύνσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα σε κάθε χώρα παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες του νότου της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) επλήγησαν περισσότερο από τις υπόλοιπες κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά είναι και οι χώρες που έκαναν σταδιακά τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. (Σελ 157)

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έκανε τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διαδικασία δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, από το 10% στο 3% και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία. (σελ. 37)

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης στα δικαστήρια αποτέλεσε, επίσης, ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση εφαρμογής των συμβάσεων, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των δικαστηρίων και ενισχύοντας τη διαφάνεια. (Σελ. 41)

Τέλος, στα θετικά βήματα που έγιναν στην Ελλάδα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ήταν και η διευκόλυνση ίδρυσης επιχείρησης μέσω της μείωσης του κόστους εγγραφής.

Παρόλα αυτά, η έκθεση διαπιστώνει ότι πολύ σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι η περιορισμένη ελευθερία των συμβάσεων, καθώς συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους περιορισμούς στον κόσμο, και φυσικά ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης για την επίλυση μιας διαφοράς.

Ο μέσος χρόνος εκδίκασης μιας τυπικής διαφοράς σε δικαστήριο της Αθήνας είναι 1580 μέρες, όταν ο αντίστοιχος χρόνος στη Γαλλία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο είναι μικρότερος από 400 μέρες.

Τα αίτια για τις τόσο μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης είναι πολλά, σύμφωνα με τo Economist, και σχετίζονται κυρίως με:

  • Τους δικονομικούς κανόνες κάθε χώρας. Δικονομικά συστήματα που προβλέπουν αυστηρές προθεσμίες για προσκόμιση στοιχείων, για παράδειγμα, είναι πιο αποτελεσματικά στη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.
  • Τα κριτήρια προαγωγής δικαστών. Οι χώρες που προάγουν τους δικαστές χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ικανότητες τους τείνουν να εμφανίζουν καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης γιατί οι δικαστές δεν έχουν κίνητρο καλύτερης απόδοσης.
  • Τον τρόπο πληρωμής δικηγόρων. Οι χώρες που επιβάλλουν μέγιστη χρέωση ανά ώρα υπηρεσιών δικηγόρου είναι πιο αργές στην απονομή δικαιοσύνης, γιατί οι δικηγόροι καθυστερούν τις διαδικασίες εκδίκασης για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Τέλος, φαίνεται πως υπάρχει σχέση μεταξύ του αριθμού των δικηγόρων και του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, καθώς οι χώρες με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις είναι και οι χώρες που έχουν τους περισσότερους δικηγόρους ανά κάτοικο, καθώς σε αυτές δραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης συναντούν συνήθως μεγάλες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 400 δικηγόροι ανά 100.000 κατοίκους ενώ στη Γαλλία για τον ίδιο αριθμό κατοίκων υπάρχουν μόλις 85 δικηγόροι.

Ολόκληρη την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send