logo-print

Παράνομη η εισαγωγή προϊόντων που προέρχονται από καταναγκαστική και παιδική εργασία στις Η.Π.Α.

Ο Πρόεδρος Barack Obama έκλεισε το τελευταίο «νομοθετικό παραθυράκι»

29/02/2016

16/11/2017

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Νομοσχέδιο, που απαγορεύει την εισαγωγή στις Η.Π.Α. προϊόντων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική ή παιδική εργασία, υπέγραψε την  Τετάρτη ο Πρόεδρος Barack Obama.

Σύμφωνα με το Mashable, με το νέο νόμο καθίσταται παράνομη η εισαγωγή, μεταξύ άλλων, ψαριών, αλιευμένων από σκλάβους στην Νοτιοανατολική Ασία, χρυσού εξορυγμένου από παιδιά στην Αφρική και ρούχων ραμμένων από κακοποιημένες γυναίκες στο Μπαγκλαντές,

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία της χώρας περιείχε ήδη αντίστοιχη ρύθμιση εδώ και 85 χρόνια, ένα «παραθυράκι» της, όμως, που επέτρεπε την εισαγωγή αυτών των προϊόντων σε περίπτωση ανεπάρκειας προϊόντων για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, είχε οδηγήσει στην ουσιαστική καταστρατήγησή της.

Αφορμή για τη νομοθετική εξέλιξη αποτέλεσε περσινή αποκάλυψη του Associated Press για Ταϊλανδικές εταιρίες που εισήγαγαν θαλασσινά στις Η.Π.Α., τα οποία τα είχαν ψαρέψει 2000 παγιδευμένοι και υπόδουλοι εργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια απελευθερώθηκαν και οι 12 διακινητές τους συνελήφθησαν, αφού κατασχέθηκαν τα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων θαλασσινά και σκάφη.

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο