logo-print

Ιστοσελίδα για δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα προκαλεί αντιδράσεις μεγαλοεκδοτών

Η δημιουργός του Sci-Hub υποστηρίζει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των εκδοτικών οίκων είναι παράνομο, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα της συμμετοχής στην πνευματική ζωή και την επιστημονική πρόοδο

06/03/2016

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μια ερευνήτρια στη Ρωσία έκανε περισσότερα από 47 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο, δηλαδή σχεδόν κάθε επιστημονικό peer-reviewed άρθρο που έχει δημοσιευθεί ποτέ, και αρνείται να κλείσει την ιστοσελίδα, παρά την έκδοση δικαστικής εντολής και την κατάθεση αγωγής εναντίον της από έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως, τον Elsevier.

Η νευρολόγος Alexandra Elbakyan, δημιουργός του Sci-Hub, εμπνεύστηκε την ιδέα δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας το 2011, όταν δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την πρόσβαση σε άρθρα που απαιτούνταν για την έρευνά της.

Η κ. Elbakyan υποστηρίζει ότι η ενέργειά της είναι νόμιμη, επειδή το κάθε άτομο θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στην επιστήμη, ανεξάρτητα από το εισόδημά του.

Οι συνδρομές για ηλεκτρονικές έχουν ακριβύνει σημαντικά, με αποτέλεσμα ακόμα και μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Harvard και το Cornell, να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τις καλύψουν οικονομικά, ενώ επιστήμονες απειλούν με μποϊκοτάζ μεγάλους εκδότες.

Το Sci-Hub βρίσκει τα άρθρα είτε μέσω άλλων πειρατικών βιβλιοθηκών είτε κατεβάζοντας τα απευθείας από τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των εκδοτών, κάνοντας χρήση κωδικών που του έχουν παραχωρήσει ακαδημαϊκοί ανώνυμα, υποστηρίζοντας το έργο του.

Σύμφωνα με το sciencealert.com, ακόμα και αν το αμερικανικό δικαστήριο καταδικάσει την Elbakyan, αυτή θα ασκήσει έφεση ενώ παράλληλα θα αντεπιτεθεί υποστηρίζοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του εκδοτικού οίκου είναι παράνομο, επικαλούμενη το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε., που αναγνωρίζει το δικαίωμα καθενός να συμμετέχει στην πνευματική ζωή και την επιστημονική πρόοδο.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send