logo-print

Το κουμπί «Like» του Facebook στο στόχαστρο γερμανικού δικαστηρίου

Παράνομη η διαβίβαση δεδομένων επισκεπτών από ιστοσελίδες προς το Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

H χρήση σε ιστοσελίδες του γνωστού κουμπιού του Facebook, «Μου αρέσει» («Like»), είναι παράνομη, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Dusseldorf στη Γερμανία.

Το διαδικτυακό κατάστημα Peek & Cloppenburg (P&C) είχε προσθέσει το κουμπί στην ιστοσελίδα του, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν εύκολα την εταιρεία και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η ένωση καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κατέθεσε αγωγή εναντίον της P&C, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία διαβίβαζε τα δεδομένα των χρηστών προτού οι χρήστες αποφασίσουν για το αν θέλουν να πατήσουν το κουμπί «Like».

Η ιστοσελίδες οφείλουν να εξασφαλίζουν την κατάλληλη συγκατάθεση των χρηστών τους πριν από τη μεταβίβαση των ταυτοτήτων τους στο Facebook, ενώ ένας απλός σύνδεσμος στο τέλος της ιστοσελίδας, που παραπέμπει στους όρους προστασίας των δεδομένων, δεν αποτελεί επαρκή ένδειξη για το χρήστη ότι τα δεδομένα του πρόκειται να υποστούν επεξεργασία, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με πρόστιμο μέχρι 250.000€ ή εξάμηνη φυλάκιση του διευθυντή της.

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send