logo-print

Robot αντικατέστησε δικηγόρους στην σύνταξη ενστάσεων κατά προστίμων

Από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα το ρομπότ έχει γράψει επιτυχείς ενστάσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους μεγαλύτερου από 2,5 εκ. ευρώ και το έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 86.000 χρήστες

19/03/2016

16/11/2017

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Ένας 19χρονος Bρετανός προγραμματιστής σχεδίασε ένα ρομπότ-δικηγόρο που μπορεί να γράψει ένσταση για πρόστιμα στάθμευσης καθώς και αιτήματα για αποζημίωση λόγω ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης. Με τον όρο "ρομπότ" αναφερόμαστε σε μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των χρηστών της και με βάση έναν αλγόριθμο δημιουργεί αυτοματοποιημένα τα προαναφερθέντα κείμενα για την υποβολή ενστάσεων.

Από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα το ρομπότ έχει γράψει επιτυχείς ενστάσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους μεγαλύτερου από 2,5 εκ. ευρώ (σχεδόν 40% των υποθέσεων είχαν επιτυχή έκβαση) ενώ το έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 86.000 χρήστες, σύμφωνα με το businessinsider.com.

Ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος είναι εξαιρετικά απλός, καθώς μετά την εγγραφή ο χρήστης απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων και στο τέλος της διαδικασίας του δίνεται το κείμενο της ένστασης, που στη συνέχεια μπορεί να το καταθέσει στην αρμόδια αρχή για αξιολόγηση του αιτήματος.

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος δεν είναι ο πρώτος που έχει ως στόχο την μερική αντικατάσταση του δικηγόρου σε απλές υποθέσεις, καθώς μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί αρκετές εφαρμογές που παρέχουν αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες για άλλες κατηγορίες διαφορών.

Το ζήτημα είναι, όμως, μέχρι πιο σημείο μπορεί ένα ρομπότ να αντικαταστήσει ένα δικηγόρο, δεδομένου ότι οι δυνατότητές του δεν του επιτρέπουν να χειριστεί σύνθετες νομικές υποθέσεις και να επεξεργαστεί περίπλοκα νομικά ζητήματα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ένας αλγόριθμος μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός δικογράφου, ένα ρομπότ δε θα μπορούσε να παρασταθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου.

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send