logo-print

Η Ρωσία αρνήθηκε την εκτέλεση απόφασης του ΕΔΔΑ

Με νόμο του 2015 είχε προβλέψει ότι μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αν είναι αντίθετες στο Σύνταγμα της χώρας

20/04/2016

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε ως «μη εκτελεστέα» μια δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου του 2013, η Ρωσία πρέπει να αναθεωρήσει το άρθρο 32 παρ. 3 του Ρωσικού Συντάγματος που προβλέπει την απόλυτη απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου στους φυλακισμένους, καθώς είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης: 5η η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες καταδίκες από το ΕΔΔΑ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι το ΕΔΔΑ δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί την τροποποίηση του ρωσικού Συντάγματος, επομένως, η απόφαση του μπορεί να εκτελεστεί μερικώς, μόνο στο βαθμό που προβλέπει «γενικές δράσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της δικαιοσύνης, της αναλογικότητας και της διαφοροποίησης στον περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου των κρατουμένων» και την αλλαγή ορισμένων καθεστώτων εγκλεισμού, προκειμένου να προβλέπονται εναλλακτικές τιμωρίες πέρα από την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου.

Διαβάστε επίσης: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η διεύρυνση των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας

Αρνήθηκε, εντούτοις, να εκτελέσει την απόφαση στο μέρος που προβλέπει την επιστροφή του δικαιώματος ψήφου στους διαδίκους που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δίκης.

Σημειώνεται ότι με νόμο του 2015 η Ρωσία είχε διευρύνει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναγνωρίζοντας του τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκτέλεση αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αν είναι αντίθετες στο Σύνταγμα της χώρας.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ