logo-print

Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η διεύρυνση των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας

Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

17/03/2016

16/11/2017

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η αναγνώριση αρμοδιότητας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να κηρύσσει ως μη εκτελεστέες τις διεθνείς αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι ασύμβατη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με γνωμοδότηση που εξέδωσε η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς συνταγματικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ενίσχυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας θα μπορούσε να καταλήξει στην παρεμπόδιση της εκτέλεσης με οποιοδήποτε τρόπο των αποφάσεων των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αλλά ακόμα και η αναγνώριση αυτής της δυνατότητας δεν απαλλάσσει τη χώρα από τις διεθνείς τις ευθύνες, όπως αυτές προβλέπονται στις διεθνείς συνθήκες.

Η Επιτροπή τόνισε ότι μέσω του διαλόγου, σε αντίθεση με τις μονομερείς ενέργειες, θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της πιθανής έντασης μεταξύ των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και των εθνικών ρυθμίσεων, όπως έχει γίνει και με άλλες χώρες στο παρελθόν.

Τέλος, η Επιτροπή της Βενετίας καλεί τη Ρωσία να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ο όρος «εκτελεστότητα» θα πρέπει να αντικατασταθεί με το «συμβατότητα με το ρωσικό Σύνταγμα ενός μέτρου επιβολής μιας διεθνούς απόφασης».
  • Διαγραφή των άρθρων που προβλέπουν ότι δε θα ληφθούν μέτρα για την εκτέλεση μιας διεθνούς απόφασης, αν αυτή έχει κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ως αντίθετη με το Σύνταγμα.
  • Ρητή πρόβλεψη της υποχρέωσης των ρωσικών αρχών να βρουν εναλλακτικά μέτρα για την εκτέλεση μιας διεθνούς απόφασης.
  • Οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης της συμβατότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει και το άτομο που προσέφυγε ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου ή οργάνου.

Τέλος, σημειώνεται ότι, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν προσήλθε σε διάλογο με την Επιτροπή από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο, η γνωμοδότηση χαρακτηρίζεται ως ενδιάμεση, ενώ τελική γνωμοδότηση θα εκδοθεί αν η χώρα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της στο μέλλον.

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ