logo-print

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Europol (Infographic)

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία θα μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες και με ιδιωτικές εταιρείες

11/05/2016

16/11/2017

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Μία σειρά νέων κανόνων που ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία), με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφίζονται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τη δημιουργία των κανόνων αυτών είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Κέντρα αντιμετώπισης απειλών και ανταλλαγή πληροφοριών με ιδιωτικές εταιρείες

Με τους νέους κανόνες διευκολύνεται η δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων για την αντιμετώπιση άμεσων απειλών και διασαφηνίζονται οι κανόνες για τη λειτουργία κέντρων, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Παράλληλα, η Europol, τηρώντας τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ανταλλάσσει πληροφορίες με ιδιωτικές εταιρείες.

Σε περίπτωση που οι νέοι κανόνες εγκριθούν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2017.

Τι είναι η Europol

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol), ιδρύθηκε το 1999 και από το 2010 είναι ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου και για την πρόληψη και την καταπολέμηση σοβαρών μορφών διεθνούς εγκληματικότητας.

Συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, απασχολεί 900 άτομα προσωπικό, ενώ κάθε χρόνο διενεργεί περισσότερες από 18.000 έρευνες.

Η Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στη Χάγη, έχει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, των παράνομων δικτύων μετανάστευσης και δουλεμπορίας ανθρώπων, μέχρι την παιδική πορνογραφία, το διαδικτυακό έγκλημα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send