logo-print

Αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα

Είναι η Ελλάδα ο πλέον δημοφιλής Ευρωπαϊκός προορισμός για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μορφή της «παρένθετης μητρότητας», δηλαδή τη κυοφορία από μια γυναίκα ενός παιδιού το οποίο νομικά και κατόπιν δικαστικής αδείας θα ανήκει σε άλλη που βιολογικά αδυνατεί να αποκτήσει τέκνα, διάγει ήδη τη δεύτερη δεκαετία εφαρμογής της στην ελληνική επικράτεια. Πολύ πρόσφατα όμως, στα μέσα του περασμένου Ιούλη, μια νομοθετική ρύθμιση έφερε τα πάνω κάτω στα όσα μέχρι τότε ίσχυαν, ως προς την κατοικία της κυοφόρου και της νομικής μητέρας. Και αυτό διότι μετέτρεψε τη διαδικασία απόκτησης τέκνου από μορφή αναπαραγωγικής υποστήριξης σε μορφή αναπαραγωγική τουρισμού.

Πιο αναλυτικά, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 απαιτείτο και οι δύο εμπλεκόμενες να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, με το ν. 4272/2014 επεκτάθηκε το επιτρεπτό της διαδικασίας σε όλες τις περιπτώσεις όπου έστω και μόνο ένα από τα δύο μέρη έχουν απλώς προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα. Και προσωρινή διαμονή υποδηλώνει αυτό το οποίο ο κοινούς νους αντιλαμβάνεται: Παραμονή στην Ελλάδα κατ’ ελάχιστον και για τη λήψη της αδείας από το δικαστήριο και δυνατότητα τοκετού οπουδήποτε στον κόσμο!

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα γίνει κέντρο διερχόμενων «υποψήφιων μητέρων» οι οποίες υπό τις υποσχέσεις αντιπαροχών θα δεχθούν να γεννήσουν παιδί γυναικών τις οποίες ουδέποτε θα έχουν δει ή γνωρίσει! Και δη γυναικών οι οποίες ενδέχεται ουδέποτε να έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, απλώς προσμένοντας ένα μωρό «κατά παραγγελία»! Έτσι, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε έναν αναπαραγωγικό παράδεισο και γη της επαγγελίας για μητέρες οι οποίες θέλουν ένα τέκνο βιολογικά δικό τους (από γαμέτες δικούς τους και του συζύγου τους), πλην όμως η νομοθεσία της χώρας τους απαγορεύει (Σχετική απαγόρευση υφίσταται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Ιταλία και Ισπανία).

Είναι ευνόητο ότι μια μεγάλη βιομηχανία, αυτή της παρένθετης μητρότητας, θα ανθίσει. Κανείς δεν αρνείται ότι η προσέλευση αλλοδαπών, ακόμα και για ιατρικούς λόγους, είναι καθόλα επιθυμητή και καλοδεχούμενη, ιδίως σε εποχών κρίσεων. Το αν η διεύρυνση της σχετικής δυνατότητας υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ή θα αποτελέσει αφορμή για εκμετάλλευση οικονομικά αδυνάμων γυναικών, μένει να φανεί. Απαιτούνται έτσι μεγαλύτερα εχέγγυα για την προστασία των υποψήφιων παρένθετων μητέρων, ώστε να μην πέσουν θύματα κυκλωμάτων κατά μετατροπή τους σε «αναπαραγωγικές σκλάβες».

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ